Turkin jäsenyysneuvottelut alkoivat kompromissin siivittämänä
Turkin ja Kroatian jäsenyysneuvottelut pyörähtivät käyntiin maanantaina 12.6. Luxemburgissa. Turkin neuvotteluja vastustanut Kypros tyytyi puheenjohtajamaa Itävallan avustuksella löydettyyn kompromissiin, joka sisälsi muiden EU-maiden lupauksen kovistella Turkkia täyttämään velvollisuutensa.
Turkin tunnustettava Kypros tänä vuonna
Turkin jäsenyysneuvottelut käynnistyivät maanantaina 12.6. Luxemburgissa. Ensimmäiseksi sovittiin neuvotteluehdot tieteen ja tutkimuksen osalta, joita pidetään poliittisesti vähiten kiistanalaisena. Kyseessä on yksi 35 politiikka-alasta, josta Turkin on neuvoteltava ennen unioniin liittymistä.
Pelkäksi muodollisuudeksi kaavailtu kokous sai lisäväriä, kun Kypros asettui vastustamaan neuvotteluavausta. Maa piti ongelmallisena sitä, ettei Turkki ole tunnustanut Kyprosta eikä vahvistanut tullisopimustaan EU:n kanssa nimenomaan Kyproksen osalta. Itävallan avustuksella päädyttiin lopulta kompromissiratkaisuun, jonka mukaan EU lupasi tehdä Turkille selväksi neuvotteluiden kuluessa, että maan on tunnustettava kaikki EU:n jäsenmaat, Kypros mukaan lukien. Turkkia tullaan muistuttamaan myös sen muista rästiin jääneistä velvollisuuksista, kuten Ankaran sopimuksen ratifioimisesta.
Laajentumiskomissaari Olli Rehnin mukaan jäsenmaiden linjaus on selvä viesti Turkille siitä, että maan on tehtävä velvollisuutensa, jos se haluaa neuvotteluiden jatkuvan. Turkilla on mahdollisuus todistaa päättäväisyyttään viedä läpi EU:n vaatimat muutokset jo Suomen puheenjohtajuuskaudella, sillä ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan kiistellyn Ankaran sopimuksen ratifioiminen on ehdottomasti tämän vuoden asia. Käytännössä sopimuksen ratifioiminen merkitsee Kyproksen kreikkalaishallituksen tunnustamista.
Kroatian neuvottelut käynnistyivät vaivattomasti
Turkin lisäksi EU:n laajeneminen eteni myös Kroatian ja Albanian osalta. Neuvottelut Kroatian kanssa alkoivat Turkkia vaivattomammin, mutta maan toiveet päästä jäsenmaaksi jo vuonna 2009 saattavat kuitenkin osoittautua liian optimistisiksi. Albania puolestaan otti ensiaskeleen ennen varsinaisia jäsenyysneuvotteluja allekirjoittamalla lähentymissopimuksen EU:n kanssa. Unioni tunnusti myös Serbiasta eronneen Montenegron.