Kuva: Magnus Rietz

Matkustaminen ja ostokset EU:ssa

Euroopan unionin kansalaisena sinulla on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella. Voit ostaa ja tuoda Suomeen toisesta EU-maasta henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tavaroita ja palveluita samoilla verotusehdoilla kuin maan kansalaiset.

Matkalla Euroopassa

Euroopan unionin kansalaisena sinulla on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella. Oikeutesi liikkua vapaasti koskee EU-maiden lisäksi Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvia Norjaa, Islantia ja Liechtensteinia, sekä erityissopimuksella Sveitsiä. Riittää, kun mukanasi on voimassa oleva henkilökortti tai passi.

EU:n kansalaisena voit viipyä toisessa EU- tai ETA-maassa kolme kuukautta. Tämän jälkeen sinun tulee rekisteröityä paikallisviranomaisille, kuten poliisille tai kunnanvirastolle, ja todistaa työskenteleväsi tai kykeneväsi muuten elättämään itsesi oleskelumaassa. Lisäksi tarvitset voimassa olevan sairausvakuutuksen.

Tiesithän, että unionin kansalaisena sinulla on oikeus saada apua muiden EU:n jäsenmaiden diplomaatti- ja konsuliviranomaisilta maassa, jossa Suomella ei ole omaa edustustoa.

Schengen-alueella liikut ilman rajatarkastuksia

Schengenin säännöstön tarkoituksena on helpottaa vapaata liikkumista Euroopan unionin alueella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rajatarkastukset yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla on poistettu. Schengen-alueeseen kuuluu 23 Euroopan unionin maata.

Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein eivät ole EU-maita, mutta kuuluvat Schengen-alueeseen, joten niihin voi matkustaa samalla tavoin kuin EU:n alueelle. Huomioithan, että kaikki EU-maat eivät ole Schengen-maita.

Myös Schengen-alueella sinulla on oltava voimassa oleva matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Esimerkiksi poliisiviranomainen voi pyytää esittämään matkustusasiakirjan toiseen sopimusvaltioon saapumisen jälkeen. Rajatarkastukset voidaan myös ottaa käyttöön tilapäisesti yleistä järjestystä tai kansallista turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa.

Lapsella on oltava oma matkustusasiakirja matkustamista varten.

Euroalueella ei tarvitse vaihtaa valuuttaa

Suurin osa EU- maista  on ottanut käyttöön yhteisen valuutan, euron.

Eurosetelit ovat samanlaisia kaikkialla. Sen sijaan eurokolikoiden toinen puoli on yhteinen, toinen kansallinen. Suomessa yhden ja kahden sentin kolikot eivät ole yleisessä käytössä. Jos kolikoita kuitenkin jää taskuun ulkomaanmatkalta, voi niitä käyttää Suomessa.

Kuva: Euroopan komissio

Jos sairastut matkalla

Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen toiseen EU-maahan suuntautuvan matkan aikana, sinulla on oikeus paikan päällä annettavaan lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon. Tätä varten tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin, joka on hankittava Kelasta ennen lähtöä.

Hoitoa saa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin ja kroonisen sairauden vaatimaan tarpeeseen samoilla ehdoilla ja kustannuksilla kuin oleskelumaassa asuvatkin saavat.

Muistathan, että eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa Kela-korttia. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa Kelasta ja se on maksuton. Myös ulkomailla asuvat eläkkeensaajat voivat saada Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortin, kun tietyt ehdot täyttyvät.

Matkustajan oikeudet EU:ssa

Joskus matka ei menekään aivan suunnitelmien mukaan. EU:ssa reissatessa saatat olla oikeutettu korvauksiin matkan peruuntuessa tai viivästyessä. Matkustajan oikeudet koskevat niin lentomatkustamista kuin junalla, linja-autolla ja laivallakin kulkemista, kunhan tietyt ehdot täyttyvät.

Puhelut EU:n alueella kotimaan hinnoin

EU:n alueella matkustaessa maksat matkapuhelimesi käytöstä saman hinnan kuin kotimaassasi. Matkustajien ei siis tarvitse maksaa ylimääräisiä verkkovierailumaksuja puheluista, tekstiviesteistä tai datan käytöstä EU:n alueella.

Kuva: Euroopan unioni
EU on tehnyt matkustamisesta vaivattomampaa esimerkiksi roaming-maksuja säätelemällä. Kuva: Euroopan unioni

Matkustajatuonti EU:n alueelta Manner-Suomeen

Voit ostaa ja tuoda Suomeen toisesta EU-maasta henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tavaroita, kun niistä on ostomaassa suoritettu arvonlisävero ja muut mahdolliset veroluontoiset maksut kuten valmistevero.

Rajoituksia on kuitenkin asetettu esimerkiksi:

  • lääkeaineille
  • tupakkatuotteille
  • alkoholille
  • polttoaineille
  • ampuma-aseille
  • antiikkiesineille
  • autoille

Matkustajatuontia koskevat säännöt kannattaa tarkistaa Tullista.

Autoja ja kaupallista tuontia koskevat säännöt näkee Verohallinnon sivuilta.