Europainformationen

Nyheter 2.5.2024

Europadagen firas traDet har publicerats uppdaterade versioner av Europainformationens populäraste EU-material: boken EU-basfakta, broschyren EU i korthet, Europakartan och de populära bokmärkena. På Europainformationens Youtube-kanal finns dessutom en ny video om hur EU-lagar blir till. Den lämpar sig utmärkt till exempel för undervisning.ditionellt den 9 maj, på årsdagen för Schumandeklarationen. I år firas Europadagen med anledning av årets Europaparlamentsval vid två evenemang: lördagen den 4 maj på Narinken i Helsingfors och tisdagen den 7 maj på Helsingfors centrumbibliotek Ode.

Läs mer (Uppdaterade EU-material och ny video om hur EU-lagar blir till har publicerats)

Nyheter

Läs fler nyheter
Månadens fråga

När britterna röstade om sitt lands utträde ur EU år 2016 var valdeltagandet bland unga lägre än bland äldre åldersklasser. Också i Europaparlamentsvalet 2019 röstade bara 23,3 procent av 20–24-åringarna i Finland. Inför nästa Europaparlamentsval frågade vi hur de ungas valdeltagande påverkade resultatet av folkomröstningen i Storbritannien och vilka följder brexit har haft för brittiska ungas liv. Frågan besvarades av Art O'Mahony från den brittiska Europarörelsen.

Läs mer

Artiklar från EU-representationen

Videor

Finlands beslutssystem i EU-frågor är exceptionellt: det förutsätter att ministerierna samarbetar, regeringen fastställer sin ståndpunkt och riksdagen kommer med sina synpunkter. Europainformationen och Tussitaikurit har tillsammans gjort en video där man kan titta, hurdan är födelsehistorian av en EU-lag.

Video