Tillgänglighetsverktyg

Europainformationen

Nyheter 20.6.2019

Finlands EU-ordförandeskap

Den 1 juli tog Finland över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. Ordförandeskapet pågår till årets slut. Under Finlands ordförandeskap kommer det att hända många betydande saker. Det viktigaste är kanske valet av nya ledare för EU-institutionerna. I Finland syns ordförandeskapet i de informella ministermötena och i olika offentliga evenemang.

Läs mera

Nyheter

Vad för Coreper?
Nyheter 12.7.2019

Vad för Coreper?

Det roterande EU-ordförandeskapet är betydande med tanke på det interna arbetet. Ordförandelandet leder arbetet i Europeiska unionen råd på alla stadier, från arbetsgrupper till ministermöten. De flesta mötena hålls i Bryssel, men de informella ministermötena och vissa möten på tjänstemannanivå ordnas i ordförandelandet. Den här veckan besöker de ständiga representanterna i Coreper II i Finland. Av de organ som deltar i lagstiftningsarbetet torde de ständiga representanternas kommitté Coreper vara den minst kända.

Finlands EU-ordförandeskap diskuteras på Suomiareena i Björneborg
Nyheter 11.7.2019

Finlands EU-ordförandeskap diskuteras på Suomiareena i Björneborg

Finlands viktigaste evenemang för samhällsdebatt under sommaren, SuomiAreena i Björneborg, arrangeras i år den 15–19 juli. Utrikesministeriets Europainformation är närvarande hela veckan på Suomiareenas medborgartorg i samarbete med Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, Finland i Europa rf och Unga europeer rf.

Information om brexit
Aktuellt

Information om brexit

Storbritannien skulle enligt sin ursprungliga anmälan utträda ur EU den 29 mars 2019. Onsdagen den 10 april hade Storbritanniens premiärminister Theresa May bett EU om ytterligare uppskov. Stats- och regeringscheferna för de 27 EU-länderna bestämde att förlänga tidsfristen till den 31 oktober 2019. Ett tidigare utträde är möglig, om det brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet.

Läs fler nyheter

Kommande evenemang

Europakarta

Karta över EU-länder

Europeiska unionen har utvidgats I flera omgångar. EU har nu 28 medlemsstater.

Klickbar EU-karta

Europa 2020

5G-nätets ibruktagande hjälper skapa över 2 miljoner arbetsplatser inom EU fram till år 2025.

Månadens fråga

Månadens fråga: Vad strävar Finland efter under sitt EU-ordförandeskap, statsminister Antti Rinne?

Finlands tredje EU-ordförandeskap inleds den 1 juli 2019. Vi frågade statsminister Antti Rinne om de centrala målen för ordförandeskapet.

Läs mer

Artiklar från EU-representationen

FÅP – kriser, höjdpunkter och framtidsutsikter

FÅP – kriser, höjdpunkter och framtidsutsikter

Snart har man fått ihop det, FÅP eller Fem Års Paketet. Jag kikar i EU-agendan för hösten 2013 och ser välkända ord: Lampedusa (asylsökande), Syrien, Libyen, Ukraina, digital ekonomi, ungdomsarbetslöshet, utveckling av EMU. Nya meppar och kommissarier valdes 2014 och i alla EU-länder har hållits nationella val, men samma teman är fortfarande aktuella.

EUEkirjoittaja
EUEkirjoittaja
Mera artiklar
Är Europeiska unionens framtid ljus eller mörk?

Är Europeiska unionens framtid ljus eller mörk?

Europeiska unionens framtid dryftas i en Vitbok och EU:s roll i världen i en global strategi.

Videor

En vanlig dag i Jusus och Krebis liv

Europeiska unionen påverkar vår vardag på många olika sätt, men vi tänker sällan på vad det är som EU underlättar eller gör möjligt. Europainformationen och Tussitaikurit har tillsammans gjort en video där Jusu och Krebi upptäcker att man kan ha nytta av EU, flera gånger per dag.

Fler videor på vår YouTube-kanal
`

Följ oss