Uutinen 15.7.2009

Euroopan parlamentti valmistautuu työhönsä

Kaikki suomalaiset europarlamentaarikot ovat löytäneet puolueryhmänsä ja nämä ovat järjestäytyneet heinäkuun 14.-15. täysistuntoa varten. Nähtäväksi jää pääseekö puolueryhmät yhteisymmärrykseen komission puheenjohtajasta jo heinäkuussa.

Kaikki suomalaiset europarlamentaarikot ovat löytäneet poliittiset ryhmänsä Euroopan parlamentissa

Kuva: Euroopan parlamenttiPuolueryhmät ovat järjestäytyneet Brysselissä ensimmäistä täysistuntoa varten (Kuva:Euroopan parlamentti).

Suurimmat europuolueet Suomessa ovat jo vakiinnuttaneet asemansa parlamentin isoissa ryhmissä. Kokoomuslaiset ovat pitäneet luonnollisena kotinaan parlamentin konservatiiviryhmää EPP:tä. Sosialidemokraateille demariryhmä PES on ollut yhtä selvä valinta. Keskustalaisten kuulumista liberaalidemokraattiseen ALDE-ryhmään on kuitenkin kyseenalaistettu, koska ryhmällä on hyvin vapaamielinen kanta esimerkiksi maataloustuista luopumiseen. Keskustan riveistä valittu Hannu Takkula näyttikin jo irtautuvan tästä Suomen keskustalaisten perinteisestä viiteryhmästä, mutta jäi kuitenkin ryhmään.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ilmoitti liittyvänsä EU-parlamentin suurimpaan ryhmään, oikeistolaiseen EPP-ryhmään, johon myös kokoomusmepit kuuluvat. Tätä Essayah ja kristillisdemokraattien puheenjohtaaja Päivi Räsänen lupasivat äänestäjilleen jo vaalien aikana, vaikka neuvotteluita käytiin myös muiden puolueryhmien kanssa. Essayah ja EPP:n suomalaisdelegaation puheenjohtaja Ville Itälä (kok) sopivat, että Essayah liittyy suomalaiskokoomuslaisten joukkoon.

Myös perussuomalaisten Timo Soini pyrki useampaan ryhmään, mutta liittyi lopulta EU-kriittiseen ryhmään Itsenäisyys ja Demokratia. Ryhmä ilmoitti muuttavansa nimensä Vapaa ja Demokraattinen Eurooppa-ryhmäksi (Europe for Freedom and Democracy, EFD). Lisäksi sosiaalidemokraattinen ryhmä PES on muuttanut nimekseen Progressive Alliance for Socialists and Democrats in Europe ja tunnetaan vastedes lyhenteellä PASDE.

Eurooppalaisten puolueryhmien paikat ja suomalaiset edustajat jakautuminen niihin:

Group of the European People’s Party (Christian Democrats) and European Demokrats, EPP-ED, 265 paikkaa:
Ville Itälä (kok)
Eija-Riitta Korhola (kok)
Sirpa Pietikäinen (kok)
Sari Essayah (kd)

Progressive Alliance for Socialists and Democrats in Europe, PASDE, 184 paikkaa:
Liisa Jaakonsaari (sdp)
Mitro Repo (sdp, sitoutumaton)

Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe, ALDE, 84 paikkaa:
Carl Haglund (rkp)
Anneli Jäätteenmäki (kesk)
Riikka Manner (kesk)
Hannu Takkula (kesk)

Group of the Greens/European Free Alliance, GREENS/EFA, 55 paikkaa:
Heidi Hautala (vihr)
Satu Hassi (vihr)

Europe for Freedom and Democracy, EFD, 30 paikkaa:
Timo Soini (ps)

Confederal Group of the European United Left – Nordic Green left, GUE/NGL, 35 paikkaa

European Conservatives and Reformists, ECR, 55 paikkaa

Independents, 28 paikkaa 

Parlamenttiryhmät ovat järjestäytyneet

Euroopan parlamentin puolueryhmät ovat järjestäytyneet vaalien jälkeen. Uusien europarlamentaarikoiden tuli ilmoittaa 2.7. mennessä mihin ryhmään haluavat kuulua. Ensimmäistä kertaa parlamentti kokoontuu täysistuntoon 13.-16.7. Tällöin jaetaan kaikki parlamentin tärkeimmät tehtävät: valitaan puhemiehistö (14.7.), valiokuntien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat (16.7.-), kvestorit (15.7.) sekä ryhmien koordinaattorit eri valiokuntiin.

Ranskalainen Joseph Daul uudelleenvalittiin keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puheenjohtajaksi. Samoin saksalainen Martin Schulz jatkaa sosiaalidemokraattisen ryhmän (entinen PES, nykyinen PASDE) johtajana. Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt johtaa vastedes parlamentin kolmanneksi suurinta ryhmää Euroopan liberaalidemokraatteja (ALDE). Vihreät valitsivat ranskalaisen Daniel Cohn-Denditin sekä saksalaisen Rebecca Harmsin jakamaan puolueryhmän johdon. Uutta Euroopan konservatiivit ja reformistit-ryhmää (ECR) johtaa britti Timothy Kirkhope. Saksalainen Lothar Bisky valittiin Euroopan yhtyneen vasemmiston/Pohjoismaiden vihreä vasemmiston johtajaksi (GUE/NGL) ja Vapaa ja demokraattinen Eurooppa -ryhmää johtavat englantilainen Nigel Farage ja italialainen Frencesco Speroni.

Liberaalidemokraattien 81-jäsenisen ryhmän varapuheenjohtajaksi on valittu Anneli Jäätteenmäki, joten suomalaisten vaikutusvalta liberaalien politiikan linjaamisessa on huomattava. Tarkkaan ottaen Jäätteenmäki on yksi kaikkiaan viidestä varapuheejohtajasta. Parlamettiryhmillä on tapana valita runsaasti varapuheenjohtajia, esimerkiksi yli kolme kertaa ALDE-ryhmää suuremmalla keskustaoikeistolaisella EPP:llä on kymmenen varapuheenjohtajaa.

Komission puheenjohtajan valinta voi venyä

Kuva: Euroopan komissioBarroson uudelleenvalinta komission puheenjohtajaksi jo heinäkuussa näyttää epätodennäköiseltä. (Kuva: Euroopan komissio)

EU:n 27 jäsenmaan valtioiden päämiehet päättivät huippukokouksessaan juhannuksen alla, että portugalilainen José Manuel Barroso on ehdokas syksyllä aloittavan komission johtoon. Eurooppa-neuvosto toivoi Barroson puheenjohtajuuden jatkon käsittelyä heinäkuun ensimmäisessä täysistunnossa. Nimitys ei kuitenkaan ole taattu, sillä neljä poliittista ryhmää vastustaa Barroson nimeämistä toiselle kaudelle jo heinäkuussa ja haluaa siirtää äänestystä syyskuun täysistuntoon.

Sosialistit, liberaalit ja vihreät kuuluttavat perusteellista keskustelua komission tulevasta agendasta. Myös Irlannin kansanäänestystä Lissabonin sopimuksesta halutaan odottaa. Komission puheenjohtajavaalien järjestämistä jo heinäkuussa tukee enää parlamentin suurin ryhmä eli keskustaoikeistolainen EPP. Barroso tarvitsee yksinkertaisen enemmistön eli yli puolet äänistä tullakseen hyväksytyksi puheenjohtajaksi. Parlamentin puolueryhmien puheenjohtajat kookoontuvat 9.7.2009 äänestämään, josko komission puheenjohtajasta äänestetään jo heinäkuussa.

Lisätietoja

Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentin puolueryhmät

EurActiv: Parlamentin ryhmät valitsevat puheenjohtajansa (englanniksi)

European Voice: Neljää ryhmää haluaa lykätä Barroson valintaa (englanniksi)