Mielenkiintoista, puheenjohtaja Barroso!
Näin luonnehtivat molemmat Eurooppatiedotuksen Meppikahveilla Tampereella vierailleet suomalaismepit Tarja Cronberg ja Nils Torvalds tuoreeltaan vaikutelmiaan EU-komission puheenjohtajan José Manuel Barroson viime viikolla pitämästä linjapuheesta Euroopan unionin tilasta.
Kansallisvaltioiden liittovaltio?
– Nyt myös EU puolustaa kansallisvaltiota, onhan se mielenkiintoista, pohdiskeli Tarja Cronberg (Vihreät, Greens) Barroson ajatuksesta EU:sta kansallisvaltioiden liittovaltiona.
– On suuri muutos mikäli EU nyt lähtee puolustamaan kansallisvaltioita. Tosin Barroson ilmauksessa on kyllä jo käsitteellinen ristiriita, Cronberg totesi.
Nils Torvaldsikin (rkp, ALDE) piti Barroson puhetta hyvänä. – Mutta tiettyä ristiriitaa kyllä on siinäkin, että virkamies pitää "linjapuheen", tässä voi jopa piillä ongelma.
– Barroso on lukenut hyvin tarkkaan Saksan perustuslakituomioistuimen taannoisen päätöksen, jonka mukaan edellytyksiä EU-liittovaltion perustamisen ei ole, Torvalds sanoo.
Pankkiunionia sen sijaan tarvitaan molempien meppien mielestä; pankkien valvontaa on välttämätöntä lisätä. Pankkiunioni ei ole viemässä meitä liittovaltioon.
– Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka olisi paljon enemmän liittovaltionomainen, mutta todellisuudessa yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassakaan ei sellaista kehitystä ole näköpiirissä. Jäsenvaltioilla ei ole tarvittavaa yhteistä näkemystä, totesi Cronberg.
Talouskriisi muuttaa Eurooppaa
Meppien mielestä meneillään oleva talouskriisi muuttaa myös poliittisesti Eurooppaa. Se vaikuttaa niin EU:n omaan päätöksentekoon kuin populististen liikkeiden nousuun Euroopan poliittisella kartalla.
– Ääriliikkeillä on käsissään nyt kaikki hyvät argumentit. Näinkin euron vaikeudet ovat vaikuttaneet, totesi Cronberg.
Cronbergin mukaan demokraattisuus kärsii kun päätöksiä joudutaan tekemään nopeasti, päämiestasolla. Ongelma on myös se, että euromaat ovat ottaneet päätöksentekijän roolin vahvasti. Muut maat joutuvat seuraamaan sivusta. EU on jakautunut kahtia, euromaihin ja muihin, eikä tämä ole ollenkaan hyvä asia, sanoi Cronberg.
– Kahtiajako voi olla vaarallista. Ihan oikeasti Eurooppaankin voi tulla konflikteja mikäli EU:n perusarvot unohdetaan, sanoi rauhantutkijanakin toiminut Cronberg.
Torvaldsin mukaan Euroopan tehtävä on nyt rakentaa yhteiskuntaa uudelleen esimerkiksi Kreikassa.
– Pelkän rahan pumppaaminen Kreikkaan ei ole oikea ratkaisu.
– Pitäisi muuttaa rakenteita. Istun europarlamentissa paikalla numero 407, kreikkalainen kollegani, joka muuten istuu paikalla numero 406, on kertonut kreikkalaisesta verohallinnosta, joka on täynnä korruptiota. EU:n tehtävä olisi tukea muutosta, ei vain lähettää rahaa, painotti Torvalds.
Torvaldsin mukaan kukaan ei tällä hetkellä oikein tunnu tietävän missä mennään.
– Ongelmana on ollut tietty ylimielisyys taloudessa, mikä on johdattanut harhaan. Eurosta emme kuitenkaan pääse eroon – on ihan huuhaata väittää muuta!