European Institute of Peace – uusi työkalu rauhan palveluksessa
Euroopan rauhaninstituutti EIP lanseerattiin 12. toukokuuta EU:n ulkoasiainneuvoston yhteydessä. Rauhaninstituutin perustivat yhdeksän eurooppalaista maata − aloitteen takana olivat Suomen ja Ruotsin ulkoministerit. Uuden työkalun avulla muun muassa edistetään epävirallisen dialogin laajempaa käyttöä konfliktinestossa ja -ratkaisussa sekä tarjotaan asiantuntemusta rauhanvälityksessä.
Euroopan rauhaninstituutin perustajajäseniä ovat Suomi, Ruotsi, Belgia, Luxemburg, Unkari, Puola, Italia, Espanja ja Sveitsi.
![EIP EIP](/wp-content/uploads/sites/19/2017/04/ID-130465-GUID-1323A326-BDB9-4661-AFB9-B100F856275E.jpeg)
EIP käynnistyy perustajajäsentensä vapaaehtoisrahoituksen pohjalta, mutta on avoin uusille jäsenille.
Aloitteen takana ovat Suomen ja Ruotsin ulkoministerit. He näkivät jo vuonna 2010 Euroopan ja EU:n rauhanvälityksen ja konfliktineston kentässä tarpeen joustavalle työkalulle, joka edistäisi rauhanvälityksen ja epävirallisen dialogin laajempaa käyttöä konfliktinestossa ja -ratkaisussa sekä olemassa olevan asiantuntemuksen kokoamista ja jakamista tällä saralla. EIP tulee myös tarjoamaan alan koulutusta ja tutkimustietoa sekä joustavaa rahoitusta muille toimijoille.
EU:n rauhanvälitys- ja dialogikapasiteetin vahvistamista koskeva konsepti hyväksyttiin vuonna 2009. Tuolloin ei vielä ollut EU:n ulkosuhdehallintoa (EUH), eikä erillistä rauhanvälitystiimiä, joka nyt toimii EUH:ssa turvallisuuspolitiikan osastolla. EUH on lyhyessä ajassa kiitettävästi kehittänyt omaa asiantuntemustaan ja toimintaansa rauhanvälityksen alalla tiiviissä yhteistyössä muun muassa YK:n kanssa.
EIP:n tarkoituksena on tukea ja täydentää ulkosuhdehallintoa. Instituutti huomioi myös muut alan asiantuntijaorganisaatiot ja kansalaisjärjestöt ja pyrkii hyvin toimiviin yhteistyösuhteisiin näiden kanssa.
Rauhanvälitys on noussut yhä tärkeämpään rooliin kansainvälisessä ja EU:n ulkopoliittisessa keinovalikoimassa. Suomi osaltaan on tukenut tätä suuntausta kansallisen strategiansa mukaisesti. Aloitteestamme Brysselissä on käynnistetty EU:n rauhanvälityksen ystäväryhmä, jonka esikuvana on Suomen ja Turkin perustama ystäväryhmä YK:ssa.
Konfliktit EU:n lähiympäristössäkään eivät ikävä kyllä näytä vähentymisen merkkejä. Euroopan rauhaninstituutille on tilausta.
Sari Rautio
Kirjoittaja on Nicolaidis-virkamies
Euroopan rauhaninstituutin verkkosivut
Euroopan rauhaninstituutti Twitterissä