Uutinen 19.5.2015

EU-legenda kurkkudirektiivistä elää ja voi herkullisen hyvin

Käyrät kurkut kieltävä kurkkudirektiivi lienee yksi tunnetuimmista EU-legendoista. Tarina päättömästä kurkkudirektiivistä ponnahtaa edelleenkin aika ajoin esiin, kun käydään keskustelua EU:n luoman sääntelyn järkevyydestä ja tarpeellisuudesta. Kurkkudirektiivi, joka alun perin ei ollut direktiivi vaan asetus, on kuitenkin jo joitakin vuosia sitten siirtynyt historiaan.

Nainen lukee kirjaa EU ja käyrät kurkut.
Kuva: Juhana Tuomola.
EU-urbaanilegendoja on nyt koottu kirjaseksi Schuman-seuran toimesta.

Asiapohjaiselle EU-tiedolle riittää myös edelleen Suomessa kysyntää, vaikka liittymisestämme Euroopan unioniin on jo yli 20 vuotta.

– Meillä ei aina muisteta, mitkä asiat kumpuavat EU-lainsäädännöstä ja ovat näin EU:n ansiota. Kohtaamme EU-oikeuden hyvinkin yllättävissä ja arkipäiväisissä tilanteissa. Esimerkiksi vapaa liikkuvuus EU-alueella ei ole mikään itsestäänselvyys vaan EU-lainsäädännön tulos, Euroopan unionin tuomioistuimen entinen suomalaistuomari Allan Rosas muistuttaa.

Henkilökuvassa yksi kirjan kirjoittajista Allan Rosas.
Allan Rosas. Kuva: Juhana Tuomola
Tuomari Allan Rosas on yksi  EU ja käyrät kurkut -kirjasen kirjoittajista.

Käyrät kurkut johdattelevat lukijaa EU-tiedon pariin Schuman-seuran uusimmassa julkaisussa. EU ja käyrät kurkut – tosiasioita urbaanilegendojen sijaan -kirjanen pyrkii kevyellä otteella ja piirroksin höystettynä esittelemään kaikenikäisille kansalaisille EU:n vaikutuksia heidän arkipäiväiseen elämäänsä ja laajemminkin.

– Kurkkudirektiivi on kumottu vuonna 2008. Kyseessä oli oikeasti asetus, ei direktiivi, ja se syntyi aikanaan ei niinkään EU:n kuin tuottajien aloitteesta.

– Nämä urbaanit EU-legendat kuitenkin elävät omaa elämäänsä. Saksassa vanhan kurkkuasetuksen sääntelyä kuitenkin noudatetaan edelleen vapaaehtoisesti pakkauksissa, kertoo tuomari Rosas, joka on myös osallistunut kirjasen kirjoittamiseen.

Kirjanen sisältää runsaasti huumori silmäkulmassa piirrettyjä kuvia, jotka ovat turkulaisen Mika Rantasen käsialaa.

– Esitteen tarkoituksena on lisätä oikeaa tietoa ja mm. kertoa siitä, miten EU:ssa tehdään päätöksiä. Yleinen käsitys on, että ”Brysselin herrat” siellä jossain päättävät eikä täältä käsin voi vaikuttaa. Niinhän ei kuitenkaan ole, vaan myös me voimme vaikuttaa, Rosas vakuuttaa.

Schuman-seura on julkaissut kirjasen sekä painettuna että e-kirjana. Hanke on saanut ulkoministeriöltä kansalaisjärjestöille suunnattua Eurooppa-tiedotustukea.

EU ja käyrät kurkut – tosiasioita urbaanilegendojen sijaan e-kirjana maksutta verkossa.

 

Artikkelia päivitetty 6.4.2021: Allan Rosas on entinen Euroopan unionin tuomioistuimen tuomari. Hän toimi tehtävässä vuosina 2002-2019.