Kansalaisjärjestöt mukana EU-tiedottamisessa
Eurooppatiedotus kutsui 20. huhtikuuta tälle vuodelle EU-tiedotustukea saaneet kansalaisjärjestöt tapaamiseen ulkoministeriön viestintäosastolle. Tapaamisen tarkoituksena oli kuulla tulevista tiedotushankkeista, kuulla ajankohtaisia EU-uutisia sekä tietenkin vaihtaa kuulumisia molemmin puolin.
Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus jakaa vuosittain valtionapua kansalaisjärjestöille EU-viestintähankkeisiin. Vuoden 2016 hakukierroksella jaossa oli 374 00 euroa. Tämä summa jaettiin 40 hankkeen kesken.
”Kansalaisjärjestöt ovat meille erittäin tärkeä sidosryhmä. On tärkeää, että erilaiset järjestöt ja äänet ovat mukana EU-kansalaistiedottamisessa”, Eurooppa- ja lähialueviestinnän yksikönpäällikkö Ville Cantell totesi tilaisuuden aluksi.
Tänä vuonna avustusta saaneiden järjestöjen joukossa on sekä uusia hakijoita että vanhoja konkareita.
”Tukea saavat hyvinkin erilaiset viestintähankkeet, joiden kohderyhmät vaihtelevat nuorista senioreihin. Monissa hankkeissa tietoa tarjotaan myös muilla kuin valtakielillä eli saameksi ja venäjäksi, selkosuomea unohtamatta”, Eurooppatiedotus-tiimin tiedottaja Juhana Tuomola iloitsee.
Kansalaisjärjestötapaamisen keskusteluissa nousivat esiin myös Suomen EU-politiikan painopisteet, erityisesti ulkosuhteisiin liittyvät EU-asiat. Tilaisuudessa puhuneen lähetystöneuvos Matti Nissisen mukaan niitä ovat nyt terrorismin ehkäisy, arktiset asiat, vapaakauppaneuvottelut, kehityspolitiikka ja muuttoliikekysymykset. Myös kesäkuussa julkistettava uusi, niin sanottu globaalistrategia herättää varmasti paljon keskustelua.
Monet näistä ajankohtaisista EU-teemoista näkyvät tulevissa järjestöjen tiedotushankkeissa.
Valtionavustusten tavoitteena on lisätä kansalaisten tietoutta Euroopan unioniin ja Suomen EU-jäsenyyteen liittyvissä kysymyksissä sekä keskustelua ajankohtaisista EU-aiheista. Vuoden 2016 hakukierroksen painopisteitä olivat muuttoliike ja EU:n suhteet lähinaapureihin, EU ja pohjoismainen yhteistyö, EU ja arktinen sekä EU ja Itämeri.
Muita teemoja ovat EU:n energia- ja ilmastopolitiikka sekä talouskysymykset kuten työllisyys, talous- ja rahaliiton kehittäminen sekä EU:n ja USA:n neuvottelut investointi- ja vapaakauppasopimuksesta (TTIP).
Vuonna 2016 EU-tiedotusavustusta saaneilla järjestöillä on raportointivelvoite valtionapurahojen käytöstä maaliskuun 2017 loppuun mennessä. EU-tiedotusavustusten seuraava haku aukenee marras-joulukuussa 2016.