Pääministeri Marin Eurooppa-neuvostossa: Ukrainassa taistellaan kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolesta
Valtioneuvoston viestintäosasto 23.3.2023
Eurooppa-neuvosto keskusteli kokouksessaan 23. maaliskuuta EU-maiden tuesta Ukrainalle sekä sodan maailmanlaajuisista vaikutuksista. Keskusteluihin osallistuivat myös YK:n pääsihteeri António Guterres sekä videoyhteydellä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Päivän toisena pääaiheena olivat toimet Euroopan pitkän aikavälin kilpailukyvyn vahvistamiseksi.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan Euroopan ja sen kumppanien on vakuutettava kansainvälinen yhteisö ja erityisesti globaali etelä siitä, että Ukrainan tukemisessa on kyse kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolustamisesta.
Ukrainan sotilaallinen menestys on oikeudenmukaisen rauhan edellytys, pääministeri painotti. Nykyinen tuki ei riitä, vaan myös raskaan aseistuksen tukea on lisättävä.
”Euroopan tulee pystyä vastaamaan haasteeseen. On tärkeää myös löytää nopeasti ratkaisu puolustusteollisuutemme kapasiteetin kasvattamiseen”, pääministeri Marin sanoi.
Ukraina-päätelmissään Eurooppa-neuvosto kiittää EU:n neuvoston päätöstä tykistöammusten kiireellisestä toimittamisesta Ukrainalle ja ammusten yhteishankinnoista.
”Näiden päätösten lisäksi on pitkän aikavälin tuen kannalta keskeistä päättää Euroopan rauhanrahaston kokonaisrahoituksen nostamisesta 3,5 miljardilla eurolla”, pääministeri sanoi.
Eurooppa-neuvosto keskusteli myös kansainvälisen rikostuomioistuimen presidentti Putinille antamasta pidätysmääräyksestä sekä pakotteiden lisäämisestä, toimeenpanosta ja toimista niiden kiertämisen ehkäisemiseksi.
Pääministeri Marinin mukaan paineen ja pakotteiden lisäämistä Venäjää ja sitä tukevia tahoja kohtaan on jatkettava. Siviilien ja erityisesti lasten pakkosiirrot Venäjälle ovat sotarikos ja pakotteita on kohdistettava niistä vastuussa oleviin tahoihin.
Kilpailukykyä ja taloutta koskevassa keskustelussa pääministeri totesi, että EU voi saavuttaa globaalin johtajuuden vain hyödyntämällä omia vahvuuksiaan, kuten toimivia ja aidosti kilpailullisia sisämarkkinoita. Pääministeri korosti myös avoimen ja sääntöpohjaisen kansainvälisen kaupan strategista merkitystä nykyisessä geopoliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa.
Suomelle keskeisiä aiheita päätelmissä ovat myös pyrkimys johtajuuteen digitaalisten ratkaisujen, kuten tekoälyn, kvanttitietokoneiden, mikroelektroniikan ja 6G:n hyödyntämisessä sekä kiertotalouden ja biotalouden mahdollisuuksien hyödyntäminen.
Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen perjantaina 24. maaliskuuta pidetään eurohuippukokous, jonka aiheina ovat euroalueen taloustilanne ja politiikkakoordinaatio.
Lisätietoja: EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki, p. 050 478 6363, ja EU-asioiden viestintäasiantuntija Rami Kurth, p. 050 465 7963, valtioneuvoston kanslia