Kuva:
Uutinen 22.3.2024

Suomen aloitteet etenivät Eurooppa-neuvostossa

Brysselissä torstaina 21. maaliskuuta kokoontuneet EU-maiden johtajat osoittivat vahvaa tukea Ukrainalle ja edistivät Euroopan puolustusvalmiutta ja -kykyä.

Valtioneuvoston viestintäosasto, tiedote 21.3.2024 klo 23.30

Eurooppa-neuvosto kehotti Euroopan investointipankkia (EIP) lisäämään rahoitusta Euroopan puolustusteollisuudelle. Suomi teki asiasta aloitteen ennen Eurooppa-neuvostoa 13 muun EU-maan tukemana. Eurooppa-neuvoston kokouksessa oli esillä myös muita tapoja vauhdittaa eurooppalaista puolustustarviketuotantoa.

Eurooppa-neuvostossa eteni myös toinen Suomen aloite, suomalaisen kokonaisturvallisuusmallin tuominen Euroopan tasolle. EU-maiden johtajat kehottivat komissiota ja korkeaa edustajaa ehdottamaan varautumisstrategiaa, joka vahvistaisi varautumista ja kriisinhallintaa EU:n tasolla. Se olisi koko yhteiskunnan kattava lähestymistapa ja huomioisi kaikki uhat. Tähän liittyen EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsui Eurooppa-neuvostoa edeltävänä päivänä presidentti Sauli Niinistön laatimaan rapotin tavoista parantaa eurooppalaisten yhteiskuntien kriisinkestävyyttä.

”Euroopan kokonaisturvallisuuden parantamien on yksi Suomen hallituksen EU-politiikan avaintavoitteista seuraavaan EU:n strategiseen ohjelmaan vuosille 2024–2029. Olen erittäin tyytyväinen siihen, miten tämä asia eteni tässä Eurooppa-neuvoston kokouksessa”, pääministeri Petteri Orpo sanoi.

Eurooppa-neuvosto toisti vahvan tukensa Ukrainalle. EU ja sen jäsenvaltiot aikovat nopeuttaa ja tehostaa sotilaallista apua. Samaan aikaan heikennetään Venäjän kykyä jatkaa hyökkäyssotaa tiukentamalla pakotteita. EU-johtajat kehottavat kolmansia osapuolia lopettamaan Venäjän tukemisen. EU-johtajat keskustelivat tässäkin kokouksessa videoyhteydellä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

EU-maiden johtajilla oli myös tapaaminen YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa. Keskusteluissa nousi esiin muun muassa Gazan humanitaarinen tilanne. Eurooppa-neuvosto päätti myöhemmin kokouksessaan vaatia tulitaukoa, panttivankien vapauttamista sekä humanitaarisen avun mahdollistamista.

Eurooppa-neuvosto päätti myös aloittaa jäsenyysneuvottelut Bosnia ja Hertsegovinan kanssa komission antaman suosituksen pohjalta.

Eurooppa-neuvoston kokous jatkuu perjantaina 22.3.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia.

Eurooppa-neuvosto 21.-22.3. | europa.eu
Tiedote: Joukko EU-johtajia perää Suomen johdolla lisää Euroopan investointipankin rahoitusta puolustusteollisuudelle
Tiedote: Pääministeri Petteri Orpo korosti Euroopan turvaamista puheessaan Euroopan parlamentille
Uutinen: Finland proposes EU Strategy for Preparedness Union | Suomen pysyvä edustusto
Valokuvia ja videoita: EU:n neuvoston kuvapalvelu | europa.eu