Matkustaminen ja ostokset EU:ssa
Euroopan unionin kansalaisena sinulla on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella. Voit ostaa ja tuoda Suomeen toisesta EU-maasta henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tavaroita ja palveluita samoilla verotusehdoilla kuin maan kansalaiset.
Matkalla Euroopassa
Euroopan unionin kansalaisena sinulla on oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionin alueella. Oikeutesi liikkua vapaasti koskee EU-maiden lisäksi Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvia Norjaa, Islantia ja Liechtensteinia, sekä erityissopimuksella Sveitsiä. Riittää, kun mukanasi on voimassa oleva henkilökortti tai passi.
EU:n kansalaisena voit viipyä toisessa EU- tai ETA-maassa kolme kuukautta. Tämän jälkeen sinun tulee rekisteröityä paikallisviranomaisille, kuten poliisille tai kunnanvirastolle, ja todistaa työskenteleväsi tai kykeneväsi muuten elättämään itsesi oleskelumaassa. Lisäksi tarvitset voimassa olevan sairausvakuutuksen.
Tiesithän, että unionin kansalaisena sinulla on oikeus saada apua muiden EU:n jäsenmaiden diplomaatti- ja konsuliviranomaisilta maassa, jossa Suomella ei ole omaa edustustoa.
Schengen-alueella liikut ilman rajatarkastuksia
Schengenin säännöstön tarkoituksena on helpottaa vapaata liikkumista Euroopan unionin alueella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rajatarkastukset yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla on poistettu. Schengen-alueeseen kuuluvat lähes kaikki EU-maat.
Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein eivät ole EU-maita, mutta kuuluvat Schengen-alueeseen, joten niihin voi matkustaa samalla tavoin kuin EU:n alueelle. Huomioithan, että kaikki EU-maat eivät ole Schengen-maita.
Myös Schengen-alueella sinulla on oltava voimassa oleva matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Esimerkiksi poliisiviranomainen voi pyytää esittämään matkustusasiakirjan toiseen sopimusvaltioon saapumisen jälkeen. Rajatarkastukset voidaan myös ottaa käyttöön tilapäisesti yleistä järjestystä tai kansallista turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa.
Lapsella on oltava oma matkustusasiakirja matkustamista varten.
Euroalueella ei tarvitse vaihtaa valuuttaa
Suurin osa EU- maista on ottanut käyttöön yhteisen valuutan, euron.
Eurosetelit ovat samanlaisia kaikkialla. Sen sijaan eurokolikoiden toinen puoli on yhteinen, toinen kansallinen. Suomessa yhden ja kahden sentin kolikot eivät ole yleisessä käytössä. Jos kolikoita kuitenkin jää taskuun ulkomaanmatkalta, voi niitä käyttää Suomessa.
Jos sairastut matkalla
Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen toiseen EU-maahan suuntautuvan matkan aikana, sinulla on oikeus paikan päällä annettavaan lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon. Tätä varten tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin, joka on hankittava Kelasta ennen lähtöä.
Hoitoa saa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin ja kroonisen sairauden vaatimaan tarpeeseen samoilla ehdoilla ja kustannuksilla kuin oleskelumaassa asuvatkin saavat.
Muistathan, että eurooppalainen sairaanhoitokortti ei korvaa Kela-korttia. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa Kelasta ja se on maksuton. Myös ulkomailla asuvat eläkkeensaajat voivat saada Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortin, kun tietyt ehdot täyttyvät.
- Eurooppalainen sairaanhoitokortti | Kela
- Ulkomailla asuvat eläkeläiset ja eurooppalainen sairaanhoitokortti | Kela
Matkustajan oikeudet EU:ssa
Joskus matka ei menekään aivan suunnitelmien mukaan. EU:ssa reissatessa saatat olla oikeutettu korvauksiin matkan peruuntuessa tai viivästyessä. Matkustajan oikeudet koskevat niin lentomatkustamista kuin junalla, linja-autolla ja laivallakin kulkemista, kunhan tietyt ehdot täyttyvät.
Puhelut EU:n alueella kotimaan hinnoin
EU:n alueella matkustaessa maksat matkapuhelimesi käytöstä saman hinnan kuin kotimaassasi. Matkustajien ei siis tarvitse maksaa ylimääräisiä verkkovierailumaksuja puheluista, tekstiviesteistä tai datan käytöstä EU:n alueella.
Matkustajatuonti EU:n alueelta Manner-Suomeen
Voit ostaa ja tuoda Suomeen toisesta EU-maasta henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tavaroita, kun niistä on ostomaassa suoritettu arvonlisävero ja muut mahdolliset veroluontoiset maksut kuten valmistevero.
Rajoituksia on kuitenkin asetettu esimerkiksi:
- lääkeaineille
- tupakkatuotteille
- alkoholille
- polttoaineille
- ampuma-aseille
- antiikkiesineille
- autoille
Matkustajatuontia koskevat säännöt kannattaa tarkistaa Tullista.
Autoja ja kaupallista tuontia koskevat säännöt näkee Verohallinnon sivuilta.