Ajankohtaista 21.5.2002

EU:N ENSIMMÄINEN KRIISINHALLINTAHARJOITUS KÄYNNISTYY

Euroopan unionin ensimmäinen oma kriisinhallintaharjoitus järjestetään 22.-28. toukokuuta. Kyseessä on EU:n päätöksentekomekanismeja ja rakenteita testaava harjoitus, johon ei osallistu joukkoja.

Keskeisellä sijalla harjoituksessa on EU:n käytössä olevien siviili- ja sotilaallisten keinojen yhteensovittaminen sekä EU:n eri instituutioiden ja jäsenmaiden välinen vuorovaikutus.

Harjoitus toteutetaan Brysselissä ja pääkaupungeissa. Harjoitukseen osallistuvat kaikki jäsenmaat, EU:n neuvoston eri toimielimet, ulkopoliittinen edustaja Javier Solana mukaanlukien sekä komissio ja EU:n satelliittikeskus.

Harjoitus perustuu kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa etniset ristiriidat kriisialueella ovat kärjistymässä avoimeksi selkkaukseksi. EU harkitsee oman kriisinhallintaoperaation käynnistämistä eri toimintavaihtoehtojen pohjalta. Harjoituksen pääpaino on päätöksentekoa edeltävässä vaiheessa.

EU:n kriisinhallintakyvyn kehittäminen on osa Euroopan unionin yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. EU:n kriisinhallinnan on määrä olla toimintakykyinen vuonna 2003.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Jaana Teckenberg, ulkoministeriö, puh. 1605 5660 ja erikoistutkija Heikki Savola, puolustusministeriö, puh. 160 88175.