Ajankohtaista 21.5.2002

SUOMALAISSOTILAAT TOTEUTTAVAT EU-PROJEKTEJA KABULISSA

Suomi ja Euroopan Unionin komissio allekirjoittivat 17. toukokuuta 2002 yhteistyösopimuksen Afganistanin jälleenrakennustyön ensivaiheen nopean toiminnan ohjelmasta.

Afganistanissa kansainvälisen rauhanturvajoukon ISAF:n (International Security and Assistance Force in Afghanistan) osana toimiva Suomen kansallinen yksikkö SOAF kunnostaa kuuden kuukauden kuluessa sopimuksen tekemisestä joukon kouluja, sairaaloita, kastelukanavia, siltoja ja muita infrastruktuuriin kuuluvia kohteita. Suomen joukossa palvelee 46 henkilöä ja he toteuttavat tehtävän yhteistyössä paikallisten urakoitsijoiden kanssa toimien hankkeiden valvojina ja tarvittaessa osallistuen erityisosaamista vaativien töiden tekoon.

Euroopan Unioni on myöntänyt hankkeeseen 500 000 euroa. Suomi puolestaan vastaa SOAF-yksikön ylläpidosta ja toiminnasta aiheutuvista kuluista.

Suomen yksikkö on ollut Afganistanissa tammikuusta 2002 lähtien. Tänä aikana se on toteuttanut Kabulin ja sen ympäristön siviiliväestön kiireellisiin tarpeisiin suunnattuja ns. CIMIC-hankkeita (siviili-sotilas yhteistyö) Suomen kansallisista varoista myönnetyillä 100 000 eurolla. Näihin on kuulunut mm. naisten yliopiston kunnostustöitä, Kabulin kaupungintalon lastentarhan peruskorjaus, koulujen kunnostusta, vehnänsiemeniä erityisesti naisille ja leskille sekä lääkkeiden toimitusta lastenklinikalle.