Uutinen 22.5.2002

EU:n komission Suomen-päällikkö pitää EU:n tiivistymistä selviönä

Päätösvaltaa EU:ssa on jaettava uudestaan ja komission asemaa vahvistettava, jotta päätöksenteosta tulee selkeää, demokraattista ja tehokasta. Näin linjaa EU:n komission Suomen-edustuston päällikkö Timo Mäkelä tänään Brysselissä julkaistavan komission tulevaisuustiedonannon keskeisen sanoman.

”EU:n suuntaa pitää selkiyttää. Muuten on vaara, että laajentumisen jälkeen kuvio puuroutuu ja kaatuu pikku riitelyyn”, Mäkelä luonnehtii.

Valtaa on valvottava. Suomikin on jo aiemmin korostanut sitä, että EU:n sääntöjen noudattamista valvovan komission on oltava vahva, jotta myös suuret jäsenmaat joutuvat pitämään kiinni yhteisesti sovitusta. ”Jos sääntöihin sitoutumiseen päästään, niin ’pieni jäsenmaa, suuri jäsenmaa’ -asetelma menettää merkitystään”, hän sanoo.

EU:n laajentumisen kustannuksista Suomessa käytyä keskustelua vaivaa Mäkelän mielestä mittakaavavirhe. Hän viittaa valtiovarainministeriön laskelmiin, jonka mukaan Suomesta tulee laajentumisen seurauksena selvästi nettomaksaja ja vuotuinen jäsenmaksu nousee sadoilla miljoonilla euroilla. Tällä hetkellä Suomi on komission laskelmien mukaan EU:n jäsen käytännössä ilmaiseksi, koska se saa takaisin saman verran kuin maksaa. (Helsingin Sanomat)