Uutinen 23.5.2002

Pääministeri Lipponen tyytyväinen vierailuunsa Euroopan Unioniiin

– Minulla oli tiivis, mutta antoisa päivä. Kävin monta hyödyllistä keskustelua, pääministeri Paavo Lipponen totesi suomalaisille kirjeenvaihtajille oltuaan keskiviikon EU:n komission vieraana Brysselissä. Pääministeri Lipponen tapasi puheenjohtaja Romano Prodin, varapuheenjohtaja Neil Kinnockin sekä komissaarit Erkki Liikasen, Antonio Vitorinon ja Mario Montin. Pääministeri osallistui myös komission viikkokokoukseen.

Keskustelun aiheita olivat EU:n tulevaisuus, laajentuminen, kilpailupolitiikka, ulkorajojen valvonta, Sevillan huippukokous ja Lissabonin prosessi.

– Keskustelimme myös erityisesti Suomea koskevista asioista, m.m. elintarvikeviraston sijoittamispaikasta, suomalaisten vähäisestä määrästä komission johtopaikoilla, pohjoisesta ulottuvuudesta ja suomalaisen maatalouden oikeudesta tukiaisiin, Lipponen kertoi.

Vierailun aikana komissio esitti oman tulevaisuuspaperinsa. Tähän pääministeri ei heti tuoreeltaan halunnut ottaa kantaa. ”Siihen on ensin perehdyttävä. Esityksen tarkoituksena on kuitenkin edistää keskustelua minkälaisen unionin haluamme. Tähän keskusteluun me suomalaiset tietysti haluamme osallistua. EU voi olla supervalta, jos se haluaa tehostaa toimintaansa”, Lipponen totesi.

Hän varoitti myös juoksemasta irrallisten uudistusesitysten perässä vaan peräänkuulutti kokonaisvaltaista pohdistelua unionin rakenteiden uudistamisessa. ”Pidetään mieli avoimena ja tunnustetaan ongelmat ja haasteet”, pääministeri Lipponen muistutti ja toisti kantansa että komissio unionin pelisääntöjen valvojana tukee nimenomaan pieniä jäsenmaita.