Uutinen 23.5.2002

Suomelle luvattiin enemmän huippuvirkoja EU:ssa

Pääministeri Paavo Lipponen sai ainakin yhden hakemansa Brysselin-käynnillään keskiviikkona. EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi nimittäin lupasi harvinaisen selkeästi parantaa suomalaisten asemaa unionin tärkeimmän toimielimen virkakoneistossa.

”Maantieteellistä epätasapainoa on tarkoitus korjata”, sanoi Prodi kun häneltä kysyttiin syitä siihen, miksi komissiossa ei ole yhtään pääjohtajaa Suomesta, Ruotsista tai Portugalista.

Ainoana suomalaisena on toistaiseksi pääjohtajan virkaa EU-komissiossa hoitanut Jorma Routti, joka siirrettiin syrjään tiede- ja tutkimusosaston ykköspaikalta jo pari vuotta sitten. Nyttemmin komissiossa on korostettu, ettei ylimpiä virkoja pidä jakaa mitenkään kansallisuuksien mukaan, joten Prodin lupaukset ovat jonkinasteisessa ristiriidassa periaatepäätösten kanssa. Samoin komission puheenjohtaja on jo aiemmin vakuutellut suomalaisille parempia asemia, mutta käytännössä tuloksia ei ole näkynyt. Juhannuksena pidettävän Sevillan huippukokouksen alustusta varten Suomessakin käyvä Aznar saa varmasti selvittää Lipposelle ajatustaan presidentin valitsemisesta EU:lle.

Espanjan pääministeri nimittäin totesi maanantaina Oxfordissa, että unionin nykyinen puheenjohtajakierto voitaisiin lopettaa. Tilalle tulisi viisi tai kaksi ja puoli vuotta kerrallaan kestävä maaryhmittäin kiertävä vetovastuu. Lisäksi huippukokousten vetäjäksi valittaisiin erikseen esimerkiksi joku entinen valtionpäämies, josta tulisi samalla EU:n näkyvä johtohahmo muuhun maailmaan nähden. (Aamulehti)