Uutinen 28.6.2002

Ulkomaankauppaministeri Vilén: EU:n laajentuminen aikataulussa

Sevillassa saavutettiin lopputulos, joka osoitti nykyisten jäsenvaltioiden sitoutuneisuuden laajentumisprosessin loppuunsaattamiseen nykyisessä aikataulussa.

Sevillassa saavutettiin lopputulos, joka osoitti nykyisten jäsenvaltioiden sitoutuneisuuden laajentumisprosessin loppuunsaattamiseen nykyisessä aikataulussa, sanoi ulkomaankauppaministeri Jari Vilén toimittajatapaamisessaan tiistaiaamuna Helsingissä. Päätös tulevista jäsenvaltioista tullaan tekemään Kööpenhaminassa ja jäsenyys toteutuu siten, että uudet jäsenvaltiot voivat osallistua kesän 2004 parlamenttivaaleihin.

Loppuneuvottelut tulevat olemaan vaikeat, sillä niihin yhdistyy sekä kansalliset intohimot että tarve uudistaa Euroopan unionia. Europan unionin tulee sisäisesti kyetä uudistumaan tuottaakseen vakautta ja vaurautta 25 täysivaltaiselle jäsenelle laajentumisen jälkeen. Ministeri Vilénin mukaan Suomi lähtee siitä, että laajentuminen on erillinen asiakokonaisuus, jonka aikataulua unionin sisäinen uudistusprosessi ei saa viivästyttää.

Laajentumisen jälkeen ministeri Vilén uskoo pienten jäsenvaltioiden aseman vahvistuvan. Jokainen uusi jäsenvaltio tuo oman lisäarvonsa unionin toimintaan ja muuttaa unionin sisältöä ja rakenetta. Euroopan unionin sitoutuminen uusiin jäsenvaltioihin ei tarkoita jatkokehityksen pysähtymistä vaan pinnalle nousee kysymys uusista mahdollisista jäsenistä ja laajentumisen jälkeisestä, uudesta itärajasta.

Suomi ei ole perääntynyt yrityksessään saada elintarvikevirastoa Helsinkiin, totesi ministeri Vilén tiistaiaamuna Deutsche Welle-televisiolle antamassaan lausunnossa. Hän totesi Suomen perinteiden ruuan turvallisuudessa, tieteellisessä taustatiedossa ja modernissa tietoteknologiassa antavan todellisen edun elintarvikeviraston toiminnalle.