Uutinen 2.7.2002

Ministeri Vilén: Tanskan EU-puheenjohtajuuskausi on laajentumisen kausi

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén tapasi Tanskan Eurooppa-ministeri Bertel Haarderin keskiviikkona Kööpenhaminassa ja Ruotsin kauppaministeri Leif Pagrotskyn torstaina Tukholmassa.

Matkan tarkoituksena oli vaihtaa näkemyksiä Tanskan 1. heinäkuuta alkavasta EU-puheenjohtajuuskaudesta ja keskustella EU:n kilpailukyvystä.

”Tanskan puheenjohtajuuskauden missio on saattaa EU:n laajentumisneuvottelut päätökseen Kööpenhaminan huippukokoukseen mennessä joulukuussa. Tavoitteena on tuolloin hyväksyä Euroopan Unioniin 10 uutta jäsentä. Ministeri Haarder kertoi, että eriytyminen on mahdollista, ja jos joku ei ole valmis joulukuussa, neuvottelut sen tai niiden osalta jatkuvat ilman että koko laajentuminen lykkääntyy”, kertoi ministeri Vilén. Väliarvio tehdään Brysselissä lokakuussa.

Ministeri Vilén vetosi keskustelun aikana, että Tanska olisi aktiivinen puheenjohtajuuskautenansa, niin että päätös EU:n elintarviketurvallisuusviraston sijoittamisesta Helsinkiin tehdään pian. Hän toivoi Tanskan aktiivisesti etsivän luovan ratkaisun EU:n virastopaketista.

Tukholmassa ministeri Vilén keskusteli ministeri Pagrotskyn kanssa EU:n kilpailukyvystä, WTO:sta ja Venäjän WTO liittymisneuvotteluista. Ministerit valittelivat EU:n juuri Brysselissä tekemää päätöstä ottaa telakkatuet uudelleen käyttöön, mikä toimii kilpailukykyä vastaan.

Ministeri Vilén tapasi matkallaan myös Tanskan vienninedistämisorganisaation johtajan Birger Riis-Jörgensenin ja Ruotsin Exportrådetin toimitusjohtajan Ulf Dinkenspielin. Vilén, joka toimii Suomen vientifoorumin puheenjohtajana, vaihtoi näkemyksiä valtion tukeman vienninedistämistoiminnan uudistamisesta ja mahdollisista pohjoismaisista yhteistyökuvioista.

Lisätietoja: lehdistöavustaja Paula Parviainen, gsm 040-571 9370