Uutinen 5.7.2002

Laajempaa yhteistyötä Singaporen ja Suomen välille

Singaporen kauppa- ja teollisuusministeri George Yong-Boon Yeo vieraili Suomessa ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin kutsumana 29.6.-1.7.

Sunnuntaina ministeri Vilén esitteli kollegalleen Rovaniemeä ja Lapin matkailun mahdollisuuksia. Ministerit vierailivat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Media Space laboratoriossa, IT-alan huippuosaamiseen tutustuttiin CCC-Systems Oy:ssä. Ja matkailumahdollisuuksia esiteltiin Santaparkissa, jossa singaporelaisministeri katsoi jalkapallon MM-loppuottelun yhdessä joulupukin kanssa. Napapiiriltä todettiin olevan matkaa Singaporeen yli 9000 km.

Helsingissä ministeri Yeo tapasi liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin, ja kävi viralliset keskustelut ministeri Vilénin kanssa maanantaina. Singaporen kauppa- ja teollisuusministeri George Yong-Boon Yeo sanoi lehdistötilaisuudessa tukevansa Suomen ehdotusta laajemmasta maiden välisestä yhteistyöstä. Ministerit pitivät mahdollisuuksia yhteistyön kehttämiseen koulutussektorilla, matkailussa, puolustusvälinehankinnoissa, ja kaupan lisäämisessä hyvinä.

Singapore on tehnyt aloitteen vapaakauppasopimuksen solmimisesta Euroopan unionin ja Singaporen välille. Yeon mukaan Singapore on halukas kaupallisten- ja taloussuhteiden syventämiseen ja monipuolistamiseen Euroopan unionin kanssa mahdollisimman laajasti. Vilén muistutti, ettei komission tai kansallisten hallitusten tasolla ole vielä keskusteltu ehdotuksesta. Hän totesi kuitenkin Suomen suhtauvan vapaakauppaa lisääviin hankkeisiin avoimin mielin.