Uutinen 9.7.2002

Ministeri Jari Vilén Romaniassa:

Romanivähemmistön elinolojen kehittäminen osa EU:n jäsenyysvelvollisuuksia

EU:n laajentumisneuvotteluista Suomen hallituksessa vastaava ministeri Jari Vilén tapasi EU:n hakijamaakierroksensa aikana Bukarestissa Romanian pääministeri Adrian Nastasen. Ministerit keskustelivat EU:n tulevaisuudesta ja Romanian liittymisneuvottelujen ajankohtaisesta vaiheesta sekä maan romanivähemmistön tilanteesta.

EU-integraatioministeri Hildegard Puwakilta Vilén sai katsauksen Romanian edistymisestä liittymisneuvotteluissa ja keskeisistä ongelmakohdista. Vilén ilmaisi keskusteluissa tyytyväisyytensä siitä, että Sevillassa päätettiin laatia tarkennettu aikataulu Romanian ja Bulgarian liittymisneuvotteluille Kööpenhaminan huippukokouksessa joulukuussa. Tanskan EU -puheenjohtajuuskauden päätavoite on, että Kööpenhaminassa voitaisiin EU:hun hyväksyä 10 uutta jäsenmaata. Bulgaria ja Romania eivät ole tässä joukossa, mutta neuvottelut ovat niidenkin osalta päässeet hyvään vauhtiin ja EU tulee Kööpenhaminassa Vilénin mukaan antamaan vahvan poliittisen sitoumuksen laajentumisen jatkoon.

Ministeri Vilén keskusteli pääministerin ja integraatioministerin kanssa myös Romanian romanivähemmistöä koskevista ongelmista. Suomeen on alkuvuoden aikana tullut yli 500 Romanian romanivähemmistöön kuuluvaa turvapaikanhakijaa, joista Suomen valtio on palauttanut tutkinnan jälkeen 53 ja palauttaa vielä ne, joiden turvapaikkahakemukset arvioidaan perusteettomiksi. Vilén kertoi tämän myös romanialaisille tiedotusvälineille. Romanivähemmistön elinolojen parantaminen on yksi tärkeä osa EU:n jäsenyysvelvoitteita, Vilén korosti. Puwak lupasi maansa sitoutuvan romanien sosiaalisten olojen kehittämiseen ja kuvaili maassa viime vuonna hyväksyttyä romanistrategiaa, jonka tarkoituksena on integroida romanit paremmin yhteiskuntaan.

Vilén keskusteli ulkoministeri Mircea Geoanin kanssa EU:n tulevaisuudesta ja Romanian haasteista liittymisneuvotteluissa ja matkailuministeri Dan Matei Agathon kanssa Romanian ja Suomen välisen matkailun kehittämismahdollisuuksista. Romanialla on kunnianhimoisia suunnitelmia mm. Dracula-myytin hyödyntämisessä matkailussa.

Matkansa aikana ministeri keskusteli myös Romaniassa toimivien suomalaisyritysten edustajien kanssa. Suomen kauppa Romanian kanssa on toistaiseksi melko vähäistä. Romaniassa toimii noin 30 suomalaista yritystä.

Vilén avasi Helsingin olympialaisten 50-vuotisvuotta juhlistavan näyttelyn Bukarestin urheilumuseossa. Helsingin olympialaiset olivat ensimmäiset olympialaiset, joissa Romania voitti kultamitalin.

Lisätietoja: Lehdistöavustaja Paula Parviainen, gsm 040-571 9370