Uutinen 17.7.2002

Ministeri Vilén tyytyväinen Kyproksen edistymisestä

Kyproksella vieraillut ulkomaankauppaministeri Jari Vilén ilmaisi tyytyväisyytensä Kyproksen erinomaisesta menestymisestä jäsenyysneuvotteluissa.

Ministeri Vilén vahvisti Suomen ja EU:n poliittisen sitoutumisen laajentumisneuvottelujen loppuunsaattamiseen EU:n Kööpenhaminan joulukuun huippukokoukseen mennessä.

EU:n laajentumisneuvotteluista hallituksessa vastaava ulkomaankauppaministeri Jari Vilénin vieraili Kyproksella 8.-9. heinäkuuta osana työvierailujensa sarjaa hakijamaissa. Ministeri tapasi Kyproksella muun muassa maan presidentin Glafkos Kleridesin, ulkoministeri Yiannis Kassoulidesin ja pääneuvottelijan, aiemman presidentin George Vassilioun, joiden kanssa hän keskusteli Kyproksen EU-jäsenyysneuvottelujen edistymisestä sekä Kyproksen jälleenyhdistymisestä.

Ministeri Vilén kuuli myös osapuolten näkemyksiä Kyproksen yhdentymistä koskevien poliittisten neuvottelujen edistymisestä. Vilén painotti presidentti Kleridekselle ja myös tapaamallensa kyproksenturkkilaisten yhteisön johtajalle Rauf Denktashille EU:n merkitystä yhteisten arvojen ja turvallisuuden ylläpitäjänä.

Ministeri korosti Eurooppa-neuvoston Helsingin 1999 ja Sevillan 2002 päätelmiä. Niiden mukaan Kyproksen poliittinen ratkaisu ei ole maan EU-jäsenyyden ennakkoehto ja EU edelleen pitää toivottavana yhdistyneen saaren EU-jäsenyyden toteutumista. Suomi EU:n jäsenenä tukee YK:n pääsihteerin ponnisteluja poliittisen ratkaisun aikaansaattamiseksi.

Kauppa- ja teollisuus- sekä matkailuministeri Nikos Rolandisin kanssa ministeri keskusteli maiden välisen kaupan edistämisestä ja matkailun kehittämisestä. Kyproksen hallitus on juuri perustanut maan ensimmäisen osaamiskeskuksen ja ministerit keskustelivat mahdollisuuksista tukea maiden osaamiskeskusten verkottumista. Esillä oli myös yhteistyömahdollisuudet Venäjän kaupassa ja WTO-neuvottelujen nykytilanne.