Uutinen 17.7.2002

Ympäristöministeri Backman:

Suomi osallistuu Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuusrahastoon 10 miljoonalla eurolla

Ulkoasiainministeriö
Ympäristöministeriö

Suomi osallistuu Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuusrahastoon kymmenellä miljoonalla eurolla, ilmoitti ympäristöministeri Jouni Backman Euroopan komission järjestämässä Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuusrahaston maksulupaus-konferenssissa Brysselissä tänään.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin hallinnoiman rahaston avulla yhdistetään Euroopan unionin, kansainvälisten rahoituslaitosten sekä yksittäisten avunantajamaiden voimavaroja ympäristö-, energiansäästö- ja ydinjätteiden käsittelyä koskevien hankkeiden rahoittamiseksi erityisesti Luoteis-Venäjällä ja Kaliningradissa. Rahaston kumppaneiksi ovat lupautuneet Suomen lisäksi EU-komissio sekä Alankomaat, Norja, Ruotsi, Tanska ja Venäjä. Maksulupauksia annettiin kaikkiaan 110 miljoonaa euroa. Keskeistä rahaston toiminnan kannalta on, että Venäjä osallistuu rahastoon pääomaosuudella sekä sen hallinnointiin.

Rahastolla voidaan edistää ratkaisevasti noin puolentoista miljardin euron suuruisten investointien toteutumista Suomen lähialueilla.

Ympäristökumppanuusrahaston valmistelusta vastaavassa työryhmässä olivat edustettuina Euroopan komissio, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD), Pohjoismaiden Investointipankki (NIB), Euroopan Investointipankki (EIB) ja Maailmanpankki (IBRD). Johtoryhmän puheenjohtajana toimi NIB:n pääjohtaja Jon Sigurdsson 30.6.2002 saakka.

Aloitteen hankkeesta teki EBRD:n pääjohtaja Jean Lemierre Suomen-vierailunsa yhteydessä helmikuussa 2001. Pääministeri Paavo Lipposen ja pääjohtaja Lemierren keskustelujen tuloksena asia eteni Ruotsin EU-puheenjohtajuuskaudella siten, että työryhmän loppuraportti hyväksyttiin kesäkuussa 2001 Göteborgin Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Investointikohteiksi on nimetty 12 ympäristöhanketta sekä ydinjätteiden puhdistukseen liittyviä hankkeita Luoteis-Venäjällä ja Kaliningradissa.

Lisätietoja: lähialueyhteistyöksikön päällikkö Markku Kauppinen, ulkoministeriö, puh. (09) 1605 5625 tai 040 593 6078, ja kansainvälisten asiain johtaja Aira Kalela, ympäristöministeriö, puh. (09) 160 39602 tai 040 506 1175.