Uutinen 19.8.2002

Ministeri Vilén korosti vierailullaan Islannissa Suomen EU-jäsenyyden positiivisia puolia

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilen tapasi työvierailullaan Islantiin 4.-6. elokuuta ulkoministeri Halldor Asgrimssonin, kauppa- ja teollisuusministeri Valgerdur Sverrisdottirin ja valtiovarainministeri Geir Haarden korostaen Suomen EU-jäsenyyden positiivisia kokemuksia. Tämä viesti tulee keskeisesti esille myös mediauutisoinnissa. Islannin radio ja televisio esittivät ministeri Vilénin haastattelun pääuutislähetyksissään 6. elokuuta ja maan johtava päivälehti Morgunbladid julkaisi 7. elokuuta Steingrimur Sigurgeirssonin laatiman, ministeri Vilénin haastatteluun perustuvan laajan artikkelin.

Morgunbladid otsikoi artikkelinsa ’Suomen ulkomaankauppaministeri Jari Vilén toteaa pienten EU-maiden vaikutusvallan kasvavan’ ja ’Suomalaiset ovat kokeneet saavuttaneensa menestystä EU-jäsenyytensä myötä’.

Artikkelissa selostetaan ministeri Vilénin viime aikojen tutustumismatkoja EU:n hakijamaihin unionin tulevaa laajentumista silmälläpitäen. Äskettäisen Kyprokseen ja Maltalle ulottuneen matkansa yhteydessä käymiensä keskustelujen perusteella ministeri Vilén kertoo ymmärtävänsä nyt myös islantilaisten erityisolosuhteista johtuvia tarpeita entistä paremmin.

Artikkelissa tuodaan esiin myös EU-laajentumisen kustannukset, joista jäsenmaissa kannetaan kasvavasti huolta. Samalla painotetaan laajentumisen merkitystä. Lehti kysyy myös, eivätkö jäsenmaiden riskit ja kustannukset kasvaisi sittenkin monella tavalla paljon suuremmiksi, jos näille pitkään rautaesiripun takana olleille maille ei tarjottaisi mahdollisuutta läheiseen yhteistyöhön länsimaiden kanssa. Kyse ei siis ole pelkästään kustannuksista, vaan myöskin moraalista ja politiikasta. EU:n on tarjottava näillekin maille mahdollisuus taloudelliseen vaurastumiseen ja paluuseen siihen poliittiseen kulttuuriin ja arvoyhteisöön, johon ne kuuluvat.