Uutinen 22.8.2002

Ministeri Vilén toivottaa Viron mukaan kilvoitteluun yhteisestä hyvästä

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén pitää Viron todennäköistä EU-jäsenyyttä hyvänä myös Suomen kannalta.

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén pitää Viron todennäköistä EU-jäsenyyttä hyvänä myös Suomen kannalta. – Suomi ja Viro ovat parhaat kumppanit ja samaan aikaan tiukimmat kilpailijat, määritteli Vilén maidemme suhdetta Eurooppalainen Suomi -yhdistyksen syyskauden avajaisissa tiistaina.

Vilénin mukaan on luonnollista, että Suomi puolustaa omaa kansallista etuaan laajentumisneuvotteluissa, vaikka antaa samalla Virolle tukea ja rakentaa tasaveroista yhteistyökumppanuutta. Suomen ja Viron yhteisiä kiinnostuksen kohteita EU:ssa tulevat olemaan mm. pohjoisen ulottuvuuden politiikka ja siihen liittyvät lukuisat hankkeet, joilla on merkitystä molempien maiden lähiympäristössä. Niin Suomen kuin Viron kannalta on myös tärkeää vahva komissio, joka toimii parhaiten pienten jäsenmaitten etujen valvojana.

Vilén kommentoi myös Viron neuvottelutahdin olleen kiitettävä, ja hän pitää merkittävänä sitä, että Viro on saanut ratkaistua sille tärkeät verotus- ja energialuvut. Myös kansalaisten tuki jäsenyydelle on viime aikoina lisääntynyt Virossa. Viro on hakijamaiden kärkijoukkoa.

Yhteistyö Suomen ja Viron kesken toimii erinomaisesti myös kansalaisjärjestötasolla. Esimerkiksi Eurooppalainen Suomi -yhdistys on jo useiden vuosien ajan tukenut Baltian maiden sisarjärjestöjä, jotta ne voisivat edistää monipuolista Eurooppa-keskustelua maissaan.

Erityinen painopiste toiminnassa on ollut Itämeren alueen yhteistyön kehittäminen. Touko-kesäkuun vaihteessa Eurooppalainen Suomi kutsui Suomeen noin 80 edustajaa Itämeren alueen Eurooppa-liikkeistä keskustelemaan Pohjoisesta ulottuvuudesta ja yhteistyöstä laajemminkin.

– Tämä on erinomainen tapa vahvistaa kansalaisjärjestöjen yhteistyötä nykyisten ja tulevien jäsenmaiden kesken, totesi Jari Vilén.

Eurooppalainen Suomi ry on kansalaisjärjestö, joka tiedottaa EU-asioista ja edistää eurooppalaisen kulttuurin tuntemusta Suomessa. Yhdistys järjestää mm. vuosittain Eurooppa-päivän, jota vietetään 9.5.

Lisätietoja: Eurooppalainen Suomi ry:n toiminnanjohtaja Reijo Paananen, 040 758 4322