Uutinen 27.8.2002

Terveyttä pienillä investoinneilla ja kondomeilla tehoa aidsin torjuntaan

Nopeasti kasvavaa hiv/aids-ongelmaa ei kansanedustaja Marjatta Vehkaojan mukaan voida ratkaista vain lääketieteellä.

Hyvinkohdennetut, vaikka vaatimattomatkin investoinnit terveydenhuoltoon, koulutukseen ja ravitsemukseen johtavat lyhyessäkin ajassa merkittäviin saavutuksiin kestävän kehityksen kaikilla osa-alueilla, totesi eduskunnan sosiaali- terveysvaliokunnan puheenjohtaja Marjatta Vehkaoja maanantaina 26. elokuuta Johannesburgissa. Hän käytti Suomen ensimmäisen puheenvuoron Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokouksen avauspäivänä, kokouksen terveyttä ja kestävää kehitystä koskeneessa teemaistunnossa. Hän otti esimerkin Suomesta vasta sodasta toipuneena köyhänä maana, jossa 60 vuotta sitten tehtiin poliittinen päätös, että valtio alkaa rahoittaa julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Niihin kuuluvat ilmainen peruskoulutus, mukaan lukien kouluateriat ja kouluterveydenhuolto, äitiys- ja lastenneuvolat, kattavat terveyspalvelut, terveyskasvatus ja tuettu lasten päivähoito. Tämän strategian seurauksena odotettavissa oleva elinikä on Suomessa noussut 30 vuodella viimeisten 100 vuoden aikana. Myös muut keskeiset indikaattorit kertovat yhtä hyvistä tuloksista.

Nopeasti kasvavaa hiv/aids-ongelmaa ei Vehkaojan mukaan voida ratkaista vain lääketieteellä. Siksi paljon enemmän on panostettava erilaisiin ehkäiseviin keinoihin. Tällä hetkellä kohtuuhintaisten kondomien puute on kehitysmaissa suuri ongelma. Kondomien tuotantoa ja jakelua onkin Vehkaojan mukaan huomattavasti lisättävä. Erityisesti miehiä on kannustettava turvaseksiin. Pääpainon on kuitenkin oltava terveysjärjestelmien vahvistamisessa. Terveysjärjestelmien on huolehdittava etenkin naisten ja nuorten lisääntymisterveyden tarpeista. Tässä yhteydessä Suomen puheenvuorossa painotettiin kansainvälisellä tasolla jo aiemmin sovittuja seksuaalisiin ja lisääntymisterveysoikeuksiin liittyviä tavoitteita. Vehkaoja korosti Suomen pitävän näitä olennaisena osana ihmisoikeuksia.

Kehitysyhteistyössään Suomi tukee sitä erinomaista työtä, jota monet kehitysmaat, Afrikassa ja muualla, jo tekevät kansallisten hiv/aids-strategioittensa puitteissa. Mutta ilman poliittista johtajuutta näitä strategioita ei voida toteuttaa, Vehkaoja painotti.

Suomi tukee lähialueitaan Venäjällä ja Baltian maita niiden pyrkimyksissä torjua kansanterveyden uhkia, kuten hiv/aids. EU:n pohjoisen ulottuvuuden puitteissa Suomi tutkii mahdollisuutta perustaa laaja Itämeren alueen sosiaali- ja terveysasioitten kumppanuusohjelma. Olemme vakuuttuneita siitä, että tämänkaltaiset alueelliset kumppanuudet ovat kehityksen avain myös muissa maanosissa, totesi Vehkaoja.