Uutinen 2.9.2002

Ulkoministeri Tuomioja Ruotsiin ja Tanskaan

Ulkoministeri Erkki Tuomioja matkustaa torstaina 29. elokuuta Ruotsiin konferenssiin, jossa hahmotellaan EU:n toimintaa konfliktien estämisessä ja perjantaina 30. elokuuta Tanskaan EU:n epäviralliseen ulkoministerikokoukseen.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja matkustaa torstaina 29. elokuuta Ruotsiin Helsingborgiin konferenssiin, jossa hahmotellaan EU:n toimintaa konfliktien estämisessä. Kolmessa paneelikeskustelussa perjantaina vaihdetaan kokemuksia konfliktinestotoimista sekä pohditaan yhteisiä arvoja, yhteistä toimintaa ja sitoutumista. Ministeri Tuomioja käyttää kommenttipuheenvuoron yhteisestä sitoutumisesta.

Konferenssin järjestää Ruotsi, ja sitä vetää ulkoministeri Anna Lindh. Tuomiojan lisäksi mukana ovat muun muassa EU:n korkea edustaja Javier Solana, EU:n laajentumisesta vastaava komissaari Günther Verheugen, YK:n pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Lakhdar Brahimi, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin pääsihteeri Jan Kubis, Euroopan neuvoston pääsihteeri Walter Schwimmer sekä ulkoministereitä useasta EU:n jäsenmaasta ja hakijamaasta.

Perjantaina 30. elokuuta Tuomioja lähtee Tanskaan Helsingøriin, jossa on EU:n epävirallinen ulkoministerikokous (Gymnich). Sen pääaiheet ovat EU:n laajentuminen ja Lähi-idän tilanne.

Tanskan puheenjohtajakauden pääteema on unionin laajentuminen. Siitä hyväksyttiin Sevillan huippukokouksessa aikataulu, jonka toteuttamisesta Tanska tulee esittämään suunnitelman. Lisäksi ulkoministerit pohtivat siitä, miten jatketaan prosessia seuraavan laajentumiskierroksen ulkopuolelle jäävien maiden kanssa. Puntarissa on myös niin sanottu Laajempi Eurooppa -aloite eli EU:n politiikka suhteessa uusiin naapurimaihin, etenkin Ukrainaan, Moldovaan ja Valko-Venäjään.

Lähi-idän osalta ministerit keskustelevat ennen muuta EU:n tavoitteista niinkutsutun kvartetin toiminnassa. Kvartetti, jossa ovat EU:n lisäksi YK, Yhdysvallat ja Venäjä, edistää yrityksiä ratkaista konflikti. Se on keskeisessä asemassa muun muassa jo aloitetussa palestiinalaishallinnon reformityössä. Lähi-itä-keskustelussa sivutaan todennäköisesti myös tilannetta Irakissa.

Ulkoministerikokouksen muita aiheita ovat EU-Nato-yhteistyöjärjestelyt kriisinhallinnan alalla sekä Intian ja Pakistanin välinen tilanne. Ministerien odotetaan puivan myös Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokousta sekä suuronnettomuusrahaston perustamista Keski-Euroopan tulvien vuoksi. Esille noussee niin ikään EU:n suhtautuminen Yhdysvaltain aloitteeseen kahdenvälisistä sopimuksista, jotka suojaisivat sen kansalaisia kansainväliseltä rikostuomioistuimelta.

Lauantaina 31. elokuuta Tuomioja matkustaa takaisin Ruotsiin, jossa hän puhuu ruotsinsuomalaisten seminaarissa Botkyrkassa. Tilaisuuden teemana on vähemmistöjen asema.

Ulkoministeri Tuomioja palaa kotimaahan sunnuntaina 1. syyskuuta.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Kirsti Kauppi, puh: 09 160 55026 (Gymnich), lehdistöavustaja Tuija Zapasnik, puh: 040 545 1275 (Helsingborgin konferenssi), ja erityisavustaja Tarja Kantola, puh: 040 545 1260 (Botkyrkan seminaari)