Uutinen 17.9.2002

Ulkoministeri Tuomioja New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja matkustaa keskiviikkona 11. syyskuuta New Yorkiin osallistuakseen YK:n yleiskokoukseen 12.-14. syyskuuta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja matkustaa keskiviikkona 11. syyskuuta New Yorkiin osallistuakseen YK:n yleiskokoukseen 12.-14. syyskuuta. Korkean poliittisen tason yleiskeskustelu alkaa torstaina 12. syyskuuta. Silloin puhuu muun muassa Yhdysvaltain presidentti George W. Bush, jonka odotetaan valottavan Irakia koskevia suunnitelmiaan.

Ministeri Tuomioja tapaa New Yorkissa kollegoitaan, muun muassa Turkin, Egyptin, Tunisian, Mongolian ja Azerbaidzhanin ulkoministerit. Myös Pohjoismaiden ulkoministerit tapaavat perinteiseen tapaan yleiskokouksen aikana.

EU:n ulkoministerit tapaavat yhdessä Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit. Kummassakin ministeritapaamisessa käsitellään terrorisminvastaista toimintaa ja kansainvälistä rikostuomioistuinta sekä muita EU:n, Yhdysvaltain ja Venäjän välisiä kysymyksiä. Myös Irakin tilanne noussee esille.

Keskinäisessä tapaamisessaan EU-ministerit keskustelevat Lähi-idästä, kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ja mahdollisesti Irakista. EU:n puheenvuoron yleiskeskustelussa pitää puheenjohtajamaa Tanskan ulkoministeri torstaina 12. syyskuuta.

Ulkoministeri Tuomioja osallistuu 11. syyskuuta illalla New Yorkin pormestarin Michael Bloombergin isännöimään muistotilaisuuteen World Trade Centerin raunioilla. Terrori-iskujen uhreja kunnioitetaan muun mualla sytyttämällä ikuinen tuli heidän muistokseen.

Torstaina 12. syyskuuta Tuomioja osallistuu presidentti Bushin järjestämälle vastaanotolle.

Ulkoministeri Tuomioja puhuu yleiskokouksessa lauantaina 14. syyskuuta noin klo 19.45 Suomen aikaa. Hän pitää lehdistötilaisuuden New Yorkissa oleville tiedotusvälineiden edustajille perjantaina 13. syyskuuta klo 12.30-13.00 paikallista aikaa Suomen pääkonsulinvirastossa (866 UN Plaza, suite 250). Sitovat ilmoittautumiset pyydetään 11.9. mennessä sähköpostitse: petra.sarias@formin.fi tai jari.sinkari@formin.fi.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Riitta Resch, puh. 040-519 3027, ja virkamiessihteeri Piritta Asunmaa, puh. 040-551 7448.