Uutinen 19.9.2002

Ulkoministeri Tuomioja: EU:lla ja Yhdysvalloilla varsin yhtenäiset linjat Irakin suhteen

”Irakin on noudatettava YK:n aiempia päätöslauselmia”, korosti Erkki Tuomioja perjantaina New Yorkissa.

”Irakin on noudatettava YK:n aiempia päätöslauselmia”, korosti Erkki Tuomioja perjantaina New Yorkin pääkonsulaatissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Tuomioja totesi, että tästä perusasiasta vallitsee yhtenäinen näkemys EU:n ja Yhdysvaltain välillä. EU:n ulkoministerit tapasivat Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin ja Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin erillisissä tapaamisissa perjantaina ennen tiedotustilaisuutta.

Tuomiojan mukaan aiempien päätöslauselmien vaatimukset Irakille kirjataan yhteen tai useampaan uuteen turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan, jossa keskeistä ovat YK:n asetarkastajien päästäminen maahan sekä Irakin joukkotuhoasekapasiteetti. Uusia elementtejä, kuten vaatimusta Irakin demokratisoimiseksi, hän ei toistaiseksi pitänyt todennäköisenä.

Lisää ulkoministerin tiedotustilaisuudesta

Ulkoministeri Tuomiojan puhe YK:n yleiskokouksessa