Uutinen 25.10.2002

Kansalaisjärjestöfoorumi keskustelee EU:n laajentumisesta

Hallituksen koolle kutsuma kansalaisjärjestöfoorumi kokoontuu torstaina 31. lokakuuta ulkoasiainministeriöön keskustelemaan Euroopan unionin laajentumisesta.

Foorumin puheenjohtajana toimii ministeri Jari Vilén ja varapuheenjohtajana ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Euroopan komissio julkisti 9. lokakuuta arvionsa EU-jäsenyyttä hakevien maiden edistymisestä sekä siitä, mitkä näistä maista ovat valmiita päättämään neuvottelunsa tämän vuoden loppuun mennessä. Brysselissä 24. ja 25. lokakuuta kokoontuvan Eurooppa-neuvoston on tarkoitus päättää unionin yhteisistä kannoista laajentumisen rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä.

Kööpenhaminan Eurooppa-neuvostossa 12. ja 13. joulukuuta on tavoitteena päättää neuvottelut kymmenen maan kanssa. Nämä maat ovat Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tshekki, Unkari ja Viro. Bulgarian ja Romanian kanssa tullaan jatkamaan jäsenyysneuvotteluja. Turkin kanssa neuvottelut aloitetaan, kun maa täyttää neuvottelujen aloittamiselle Kööpenhaminassa 1993 asetetut poliittiset ja taloudelliset kriteerit.

Laajentumisen onnistuminen on Suomen hallituksen ja EU:n tavoite. Hallitus pitää tärkeänä, että kansalaiset sekä nykyisissä että tulevissa jäsenmaissa tukevat laajentumista. Hallitus toivoo, että kansalaisjärjestöfoorumi osallistuu osaltaan yhteiskunnalliseen keskusteluun laajentumisesta.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan foorumia, joka alkaa klo 15.00 ulkoasiainministeriössä. Osoite on Laivastokatu 22, A1-ovi, sisäpiha, Engel-sali. Tiedotusvälineiden ilmoittautumiset 28.10. mennessä: valtioneuvoston tiedotusyksikkö, p. (09) 1602 2116 tai tiedotus@vnk.vn.fi.

Lisätietoja aiemmista foorumin kokouksista on Minun Eurooppani -keskustelusivuilla osoitteessa www.minuneurooppani.fi.

VNK:n tiedote nro 274/2002