Uutinen 6.11.2002

Pääministeri Lipponen osallistuu pohjoisen ulottuvuuden foorumiin Porissa

Pääministeri Paavo Lipponen osallistuu Porissa 11. ja 12. marraskuuta pidettävään pohjoisen ulottuvuuden kansainväliseen foorumiin, joka käsittelee tietoyhteiskunnan kehittämistä.

Kokous on neljäs tänä vuonna Suomessa pidettävistä pohjoisen ulottuvuuden foorumeista.

Foorumissa keskustellaan tietoyhteiskunnan kehittämisestä osana pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa. Tieto ja viestintä ovat pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelman keskeisiä aloja. Itämeren valtioiden televiestintä- ja tietoyhteiskuntaministerit hyväksyivät syyskuussa 2001 pohjoista e-ulottuvuutta koskevan toimintasuunnitelman (Northern eDimension Action Plan eli NeDAP).

Toimintasuunnitelman käytännön toimeenpano sai alkunsa Tampereella marraskuussa 2001 pidetyssä seminaarissa. Suunnitelmassa on kuusi toimintalinjaa, ja Suomella on vetovastuu eSkills- eli osaamista koskevasta linjasta. Muut toimintalinjat koskevat tutkimusverkkoja ja kehittyneitä laajakaistasovelluksia, tietoturvallisuutta, sähköistä kaupankäyntiä, hallinnon sähköistä asiointia ja indikaattoreita.

Pääministeri Lipponen pitää foorumissa puheenvuoron, jossa hän tarkastelee pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa erityisesti uuteen pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelmaan liittyen. Feiran Eurooppa-neuvostossa kesäkuussa 2000 hyväksytty ensimmäinen toimintaohjelma päättyy vuoden 2003 lopussa. Luxemburgissa 21. lokakuuta tänä vuonna pidetty pohjoisen ulottuvuuden ministerikonferenssi hyväksyi suuntaviivat uudelle toimintaohjelmalle, joka tulee voimaan vuoden 2004 alussa.

Porin foorumiin osallistuvat muun muassa Venäjän varaministeri Boris Antonjuk, liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi sekä useita asiantuntijoita kaikista Pohjoismaista ja Baltian maista, Saksasta, Puolasta ja Venäjältä. Euroopan komission jäsen Erkki Liikanen esittää foorumille videotervehdyksen. Tietoyhteiskunnan kehittämistä tarkastellaan työryhmissä, jotka käsittelevät osaamista, sähköistä kauppaa, hallinnon sähköistä asioimista sekä tietoturvallisuutta. Kokoukseen odotetaan noin kolmeasataa osanottajaa.

Valtioneuvoston tiedote 286/2002