Uutinen 20.11.2002

EU kiristi liittymisneuvottelujen aikataulua

Laajenemisen päivämääräksi vahvistettiin vappu 2004.

Bryssel, 18. 11. STT-Marko Ruonala Euroopan unioni tiukensi maanantaina liittymisneuvottelujen takarajaa. EU pyrkii saamaan neuvottelut päätökseen jo 9. joulukuuta, kun jäsenmaiden ulkoministerit kokoontuvat seuraavan kerran. Laajentumisen toteutuminen nytkähti muutenkin piirun verran maanantaina. EU:n ulkoministerit vahvistivat, että 10 valtiota voivat liittyä jäseniksi 1. toukokuuta 2004.

Viivytystä alkuvuodesta kevääseen EU perustelee sillä, että 15 maata tarvitsevat riittävästi aikaa ratifioida 6000-sivuiseen liittymisasiakirjan. Käsittely vie erityisen kauan Belgiassa, jossa liittovaltiorakenteen takia seitsemän eri parlamentin on vahvistettava asia. Myös Italian ja Espanjan parlamenttien käsittely on yleensä pitkäsoutuista, samoin Euroopan parlamentin.

Hakijamaat saavat heti liityttyään oman EU-komissaarin. Lisäksi ne voivat osallistua alusta lähtien hallitusten välisiin neuvotteluihin uudesta EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta.

Yön neuvotteluja ei haluta

Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén (kok.) kertoi, että EU antaa ensi viikolla lopullisen ”erikoistarjouksensa” hakijamaille. Toisin sanoen jokainen maa saa EU:lta erikseen ehdot, joiden mukaan ne voivat liittyä unioniin. Vastausaikaa kandidaattimailla on viikko, minkä jälkeen jää vielä saman verran neuvotteluaikaa. Vilénin mukaan neuvottelut halutaan päättää ennen Kööpenhaminan huippukokousta, joka pidetään 12.-13. joulukuuta.

”Ei ole hakijavaltioidenkaan etujen mukaista, jos viimeiset neuvottelut käydään Kööpenhaminan yössä”, Vilén kertoi Brysselissä.

Hakijamaat eivät olleet asiasta yhtä varmoja. Esimerkiksi Viron ulkoministeri Kristiina Ojuland on varautunut ratkaisun siirtymiseen.

”En sulje pois mahdollisuutta, että viimeinen neuvottelujen vaihe päätetään pääministerien kesken Kööpenhaminassa”, Ojuland sanoi Brysselissä.

Tarkoitus on, että EU-valtioiden päämiehet vahvistavat 10 maan – Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Unkari, Tshekki ja Viro – liittymisen Kööpenhaminassa. Liittymissopimus allekirjoitetaan 16. huhtikuuta 2004 Ateenassa Kreikan puheenjohtajakaudella. Sen jälkeen nykyiset jäsenmaat ratifioivat sopimuksen. Ehdokasmaissa Kyprosta lukuun ottamatta järjestetään eri ajankohtina kansanäänestyksiä EU:hun liittymisestä.