Uutinen 17.12.2002

Tuomioja: Turkki voisi ehkä aloittaa neuvottelut 2005 (STT)

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on taipumassa kantaan, jonka mukaan Turkki voisi saada ehdollisen lupauksen EU:n jäsenneuvottelujen aloittamisesta.

Tuomiojan mukaan ajankohdasta ei ole Suomessa virallisesti puhuttu, mutta hän piti vuotta 2005 mahdollisena. ”Se kuulostaa mahdolliselta, silloin on laajentuminen jo puissa. Lopullista päivämäärää neuvottelujen alkamisesta ei voida kuitenkaan antaa”, Tuomioja sanoi Brysselissä.

Tuomiojan mukaan EU-maat ovat löytämässä konsensuksen jonkinlaisesta ”date for date” -muotoilusta. Se tarkoittaa ajankohtaa, jolloin Turkin edistymistä tarkastellaan ja samalla päätetään, voidaanko neuvottelut aloittaa. ”Se riippuu paljon siitä, mitä tapahtuu ennen torstaita Kyproksen ja muiden asioiden osalta”, Tuomioja sanoi.

Tuomioja puhui asiasta suomalaisille toimittajille maanantaina ennen ulkoministerien illallista. Hän korosti, että asia voidaan ratkaista vasta Kööpenhaminan huippukokouksessa viikon lopulla. Ranska ja Saksa ovat esittäneet, että Turkin edistymistä tarkasteltaisiin loppuvuodesta 2004 ja neuvottelut aloitettaisiin heinäkuussa 2005. Tuomioja huomautti, että Kyproksen kahtiajaon ratkaisemisen lisäksi pöydällä on Turkin jarruttama EU:n ja Naton yhteistyö, kun unioni kehittää kriisinhallintajoukkojaan.

”Se ainakin helpottaisi, jos ratkaisu olisi”, Tuomioja totesi. Tuomiojan mukaan Suomi ei ole muuttanut kantaansa Turkin osalta. Hän korosti, että Turkki hyväksyttiin EU:n jäsenehdokkaaksi Helsingissä 1999.

”Kun tätä alun perin käsiteltiin, Kyproksesta ei ollut varmuutta. Toiseksi Turkin vaalien tulos on selkeä: siellä on vahva enemmistöhallitus”, Tuomioja sanoi.

Toisin kuin EU:n konventin ranskalainen puheenjohtaja Valery Giscard d’Estaing, Tuomioja katsoo Turkin eurooppalaiseksi maaksi. ”Se on monissa eurooppalaisissa järjestöissä ja instituutioissa Euroopan neuvostosta alkaen”, Tuomioja huomautti.