Uutinen 19.2.2003

Eurooppa-neuvosto keskusteli Irakin tilanteesta (VNK)

Brysselissä maanantaina 17. helmikuuta kokoontunut ylimääräinen Eurooppa-neuvosto keskusteli Irakin ajankohtaisesta tilanteesta.

Euroopan unionin jäsenmaiden päämiehet tapasivat kokouksen aluksi myös YK:n pääsihteerin Kofi Annanin. Eurooppa-neuvosto toi esille tukensa YK:n ja sen turvallisuusneuvoston toiminnalle.

Eurooppa-neuvosto totesi, että unionin tavoitteena on edelleenkin Irakin aseistariisunta YK:n päätöslauselman 1441 mukaisesti. Tähän toivotaan päästävän rauhanomaisin keinoin. Unionin päämiehet eivät pidä sotaa väistämättömänä ja katsovat, että voimakeinoihin turvautumisen tulee olla vasta viimeinen vaihtoehto. Eurooppa-neuvosto korosti YK:n turvallisuusneuvoston keskeistä roolia ja totesi, että vastuu turvallisuusneuvoston päätösten noudattamisesta on Irakilla.

Kokous ilmaisi tukensa YK:n asetarkastajien työlle, mutta samalla todettiin, etteivät tarkastukset voi jatkua loputtomiin ilman Irakin täydellistä yhteistyötä. Kokouksessa toivottiin myös arabimaiden yhteistyötä asian ratkaisemiseksi.

Unioni painottaa tässä yhteydessä myös Lähi-idän kriisin ratkaisemisen sekä väkivallan kierteen lopettamisen tärkeyttä. Eurooppa-neuvosto sitoutuu asian ratkaisemiseksi yhteistyöhön kaikkien osapuolien kanssa ja korostaa erityisesti yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.