Uutinen 6.6.2003

Euro erottaa ja yhdistää EU-tiedottajia

Suomen kokemukset hyödyksi Ruotsissa

Tuleva EMU-kansanäänestys on nostanut Suomen kokemukset euroon siirtymisestä Ruotsissa mielenkiinnon ja keskustelun kohteeksi. Kymmenen Ruotsin maakunnissa toimivaa EU-tiedottajaa vieraili Turussa ja Helsingissä Eurooppa-tiedotuksen järjestämässä Euroseminaarissa 19. – 21.5.

Eurooppa-tiedotuksen aluepalvelut ovat mukana komission tukemassa Info-Point Europe –verkostossa. Ruotsissa IPE-verkostoon kuuluvia EU-kansalaispalveluja on tällä hetkellä seitsemän. Kuten Suomessa, toimivat Ruotsissa EU-kansalaispalvelut pääosin kirjastoissa. Erottava seikka on se, että Ruotsissa ei ole keskitettyä toiminnan koordinaatiota. Kullakin EU-kansalaispalveluilla voi olla useita toiminnan tukijoita. Näitä saattavat olla paikallisesti esimerkiksi korkeakoulu, maakäräjät, kehittämiskeskus tai kunta.

Eurooppa-tiedotuksen ja kuuden Ruotsin EU-kansalaispalvelun yhteisessä euroseminaarissa muisteltiin Suomen varsin hyvin sujuneen eurokampanjan kokemuksia. Näitä päätettiin hyödyntää yhteisesti muussa EU-tiedotuksessa. Myös niin sanottujen erityisryhmien kuten maahanmuuttajien, ikäihmisten, nuorten ja kielivähemmistöjen erityistarpeita pohdittiin osana päättynyttä eurokampanjaa.

Seminaarin ohjelmaan kuului lisäksi vierailu komission Helsingin edustustoon ja Suomen Pankkiin, joiden kanssa Eurooppa-tiedotus toimi tiiviissä yhteistyössä eurokampanjan vilkkaimmassa vaiheessa 2001. Ruotsalaisvieraat saivatkin hyvä yleiskuvan euroon siirtymisen sujumisesta Suomessa – unohtamatta arkipäiväiseen euron käyttöön tutustumista Turussa ja Helsingissä.