Uutinen 3.12.2003

Ulkoministeri Tuomioja sai Ranskalta ymmärrystä turvatakuuehdotukselleen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasi 2.12. Ranskan ulkoministerin Dominique de Villepinin keskustellen hallitustenvälisen konferenssin tämänhetkisestä tilanteesta.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Ranska ymmärtää ne syyt, joiden perusteella Suomi, Ruotsi ja Irlanti tekivät Napolissa oman ehdotuksensa Euroopan puolustusyhteistyön turvatakuupykälästä.

Tuomioja tapasi Ranskan ulkoministerin Dominique de Villepinin lyhyesti tiistaina ja keskusteli lähinnä hallitustenvälisen konferenssin tämänhetkisestä tilanteesta. Tuomioja antoi Napolissa esittelemänsä ehdotuksen de Villepinille sanoen Suomen olevan valmis sen pohjalta keskustelemaan myös toisenlaisista muotoiluista.

Tuomioja sanoi suhtautuvansa toiveikkaasti siihen, että jatkokeskusteluissa saavutetaan turvatakuista ratkaisu, joka pitää Euroopan unionin yhtenäisenä.

Tuomiojan mukaan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tiivistämistä koskevien ehdotusten vastaanotto Napolissa viittaa siihen, että ratkaisu ei tule olemaan sotilasliitto, mutta tulee viemään turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä Euroopassa eteenpäin usean askeleen verran.

Iltapäivällä Tuomioja käytti Länsi-Euroopan unionin WEU:n parlamentaarisessa yleiskokouksessa puheenvuoron eurooppalaisesta turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.

STT: Tuomioja selosti WEU:lle Suomen Nato-näkemyksiä

Tuomiojan puhe WEU:ssa