Uutinen 10.5.2004

Eurooppa-päivää vietetään Suomessa jo kymmenennen kerran

Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta. Päivää juhlitaan silloisen Ranskan ulkoministerin Robert Schumanin 9.5.1950 lukeman julistuksen johdosta, jonka pohjalta nykyinen Euroopan unioni on luotu.

Robert Schuman
Kuva: Euroopan komissio

Euroopan unionin nykyisten 455 miljoonan kansalaisen yhdentyminen alkoi virallisesti tuona päivänä. Lehdistö oli kutsuttu Ranskan ulkoministeriöön Pariisissa kuulemaan ”mitä tärkeintä tiedonantoa”. Euroopan yhteisön syntysanat lausuttiin kyseisenä päivänä ja siihen perustuen sovittiin Milanon huippukokouksessa vuonna 1985, että toukokuun 9. päivää juhlitaan Euroopan päivänä.

Eurooppa-päivänä juhlitaan EU:n saavutuksia ja kunnioitetaan sen tavoitteita, rauhaa, vapautta ja toimimista yhteiseksi hyväksi. Vuoden 2004 Eurooppa-päivästä tekee merkittävän se, että EU toivottaa tervetulleiksi kymmenen uutta jäsenvaltiota: Kyproksen, Latvian, Liettuan, Maltan, Puolan, Slovakian, Slovenian, Tšekin, Unkarin ja Viron.

Eurooppa-päivää vietetään Suomessa tänä vuonna jo kymmenennen kerran. Valtakunnallinen päätapahtumapaikka on tänä vuonna Jyväskylä, jossa tapahtumia järjestetään 7.-9.5. välisenä aikana.

Eurooppa-tiedotuksen tapahtumakalenterista löydät tietoa myös Eurooppa-päivän paikkakuntakohtaisista tapahtumista:

Eurooppa-tiedotuksen kalenteri

www.eurooppa-tiedotus.fi/netcomm/news/eventlist.asp?

Lisätietoja Eurooppa-päivän vietosta ja eri paikkakuntien ohjelmista löydät myös Eurooppalaisen Suomen Eurooppa-päivää käsitteleviltä internet-sivuilta:

www.eurooppalainensuomi.fi/eupaiva/index.html

Eurooppa-päivästä löytyy lisäksi tietoa Euroopan unionin internetsivustoilta:

www.europa.eu.int/abc/symbols/9-may/index_fi.htm