Uutinen 9.6.2004

EP-vaalit kiinnostavat Latviassa

– Gallupit arvioivat äänestysaktiivisuuden 45 – 65 prosenttiin

Latvialaiset valiset Euroopan parlamenttiin yhdeksän edustajaa lauantaina 12.6. Euroopan parlamenttiin pyrkii Latviasta yhteensä 245 ehdokasta, joista 70 on naisia. Poliittisista puolueista 16 on mukana vaaleissa ja kukin niistä on voinut nimetä enintään 18 ehdokasta.

Ennakkoäänestys on Latviassa mahdollista, mutta ei yhtä suosittua kuin Suomessa. Ennakkoäänestys koskee pääsääntöisesti ulkomailla asuvia ja niitä, jotka esim. fyysisen esteen vuoksi eivät pääse äänestyspaikalle varsinaisena vaalipäivänä.

Latviaa ovat viime vuoden huhtikuusta edustaneet parlamentissa yhdeksän tarkkailijaa. Näistä viisi on toiminut parlamentin kansanpuolueen ja demokraattien ryhmässä (PPE-DE). Sosialidemokraattien ryhmässä (PSE), yhtyneen vasemmiston ja Pohjoismaiden vihreän Vasemmiston (GUE/NGL), Vihreiden (Verts/ALE) ja Euroopan puolesta -ryhmässä (UEN) on kussakin istunut yksi latvialaistarkkailija. Tarkkailijoilta on puuttunut puhe- ja äänioikeus parlamentissa, mutta he ovat muuten voineet osallistua useimpiin muihin työmuotoihin.

Latvialaiset äänestävät yleensä ahkerasti

Sandra Mieze Limbazista ja Solveiga Muzina Ainazista läheltä Viron rajaa odottavat tulevia EU-vaaleja mielenkiinnolla. Sekä Sandra että Solveiga suhtautuvat maan EU-jäsenyyteen hyvin myönteisesti.

– Yhdentyminen ja EU-jäsenyys näkyvät arkielämässä selvimmin kauppojen parempina valikoimina ja pikkuhiljaa nousevana ostovoimana, toteaa Solveiga Muzina.

Latviassa äänestysprosentit ovat edellisissä vaaleissa olleet hyvää eurooppalaista keskitasoa. Edellisissä parlamenttivaaleissa lokakuussa 2002 äänestysaktiivisuus ylsi 71,5 prosenttiin. Viime syyskuun EU-kansanäänestyksessä äänestysprosentti oli hieman korkeampi eli 72,5 %.

Sandra Mieze ja Solveiga Muzina arvioivat yleisen kiinnostuksen ja osallistumisen EP-vaaleihin olevan suurin piirtein samaa tasoa kuin edellisissä vaaleissa.

– Aiomme äänestää, mutta emme kumpikaan vielä tiedä ketä, pohtivat Sandra ja Solveiga.