Uutinen 9.6.2004

EU -vaalipaneeli Vaasassa 2.6

Suomen ja EU:n turvallisuuskysymykset kiihdyttivät eniten mieliä pohjalaisten euroehdokkaiden kohdatessa.

EU-paneelin järjestelyistä vastasivat yhteistyössä sanomalehti Pohjalainen, Euroopan komission Suomen edustusto, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto ja ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotus. Kyseessä oli ensimmäinen Pohjalaisen uuden toimitalon tiloissa järjestetty yleisötilaisuus.

Suomen ja EU:n turvallisuuskysymykset kiihdyttivät eniten mieliä pohjalaisten euroehdokkaiden kohdatessa. Näin kävi vaikka turvallisuuspolitiikka ei MEPpien tehtäviin suoranaisesti kuulukaan. Etenkin suhdetta Venäjään pidettiin tärkeänä, vaikka maata ei koettu sotilaallisena uhkana maallemme. Keskustelua alustanut Sitran Peter Ekholm vertasi keskustelua talvisodan henkeen, mutta lisäsi, että Suomen nykyisellä ikärakenteella ei talvisodasta selvittäisi.

Noin puolet ehdokkaista pitivät tärkeänä Suomen omaa komissaaria, toinen puoli painotti äänimäärää ministerineuvostossa, kun oli valittava toinen kahdesta kiperästä vaihtoehdosta. Paneeli nimesi, lähes yksimielisesti, sosiaali- ja terveydenhuollon asioiksi, joista tulisi jatkossakin päättää kansallisesti. Ehdokkaat kannattivat myös yksimielisesti puhemies Paavo Lipposta komission uudeksi puheenjohtajaksi.

Suomen maksuosuudet EU:lle eivät kauhistuttaneet ehdokkaita. EU:n budjettirahoja pidettiin lopulta suhteellisen pieninä. Useimmat haluaisivat silti asettaa EU-rahojen jaolle tiukempia ehtoja. Elinkeinoelämän hyödyt ja sitä kautta vaikutukset työllisyyteen nousivat myös esille. Jatkossa pidettiin tärkeimpänä, niin Suomen kuin EU:n, kilpailukyvyn parantamista.

Mukana paneelissa olivat lehden levikkialueen ehdokkaat: H. Nordman (rkp), M. Vehkaoja (sdp), B. Kallis (kd), A. Niemi-Aro (kok), H. Moisio (vas), M. Järviharju (sks, Suomen kansan sinivalkoiset), V-M. Saarakkala (peruss), M. Nylund (rkp) ja A-M. Audas-Willman (rkp)

Paneelia vetänyt päätoimittaja Markku Mantila piti keskustelun tasoa hyvänä ja muistutti paikalla olevia äänestämisen tärkeydestä, jotta nukkuvien puolueen edustajat eivät saisi veret uinauttavaa voittoa.