Uutinen 18.6.2004

Eurooppa-neuvosto keskusteli Tampere II -ohjelmasta ja laajentumisesta

Brysselissä 18. kesäkuuta kokoontunut Eurooppa-neuvosto käsitteli komission raporttia Tampereen Eurooppa-neuvostossa sovitusta ohjelmasta, joka koskee oikeus- ja sisäasioita.

Raportin mukaan vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvan alueen toteuttamisessa on edistytty huomattavasti. Eurooppa-neuvosto katsoi, että on aika aloittaa prosessin seuraava vaihe ja pyysi neuvostoa ja komissiota tekemään ehdotuksia uudeksi Tampere II -ohjelmaksi.

Kokouksessa käsiteltiin myös terrorismin torjuntaa, jota koskeva julkilausuma hyväksyttiin maaliskuussa. Terrorismin vastaisissa toimissa on selkeästi edistytty, ja jäsenmaita kehotettiin panemaan toimeen vielä täyttämättä olevat sitoumukset sovitun aikataulun mukaisesti.

Eurooppa-neuvosto keskusteli laajentumisesta ja totesi Bulgarian ja Romanian edistyneen merkittävästi liittymisneuvotteluissaan. Neuvottelut Bulgarian kanssa on saatu alustavasti päätökseen, ja Romanian kanssa pyritään samaan vielä tämän vuoden aikana. Tavoitteena on, että maat liittyisivät unioniin vuonna 2007, jos ne ovat siihen valmiita.

Turkin osalta Eurooppa-neuvosto ilmaisi tyytyväisyytensä maassa tehdyille uudistuksille ja tukensa Turkin valmistautumiselle unionin liittymisneuvotteluihin. Turkin tilannetta arvioidaan uudelleen joulukuun Eurooppa-neuvostossa. Kokouksessa todettiin myös, että Kroatia täyttää jäsenyysehdot ja että sen kanssa aloitetaan jäsenyysneuvottelut vuoden 2005 alkupuolella.

Eurooppa-neuvostossa todettiin, että unionin uusista rahoituskehyksistä tulisi saavuttaa yhteisymmärrys aiemmin sovitun aikataulun mukaisesti eli kesällä 2005. Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin talouspolitiikan ja työllisyyden suuntaviivat.

Eurooppa-neuvosto hyväksyi päätelmät myös koskien Euroopan turvallisuusstrategian toimeenpanoa, konfliktinestoa ja ihmisoikeuksia, yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan toimeenpanoa, naapuruuspolitiikkaa, strategista kumppanuutta Välimeren ja Lähi-idän maiden kanssa sekä Sudan/Darfurin, Kongon demokraattisen tasavallan ja Iranin tilannetta. Lisäksi hyväksyttiin julistukset koskien Irakia, Lähi-idän rauhanprosessia ja Serbian presidentinvaaleja. Kokouksen yhteydessä ulkoministerit keskustelivat Lähi-idän tilanteesta, Iranista ja Afganistanista.

Valtion- tai hallitusten päämiehet jatkavat kokoustaan hallitustenvälisellä konferenssilla, jossa on tarkoitus päästä sopuun EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta. Myös kysymys komission puheenjohtajaehdokkaasta on edelleen auki.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Antti Peltomäki, p. (09) 1602 2180 ja EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. (09) 1602 2182, valtioneuvoston EU-sihteeristö

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö Tiedote 198/2004