Uutinen 28.7.2004

EU:n neuvosto vahvisti Olli Rehnin nimityksen (VN)

Euroopan unionin neuvosto vahvisti maanantaina 12. heinäkuuta Brysselissä tohtori Olli Rehnin nimityksen Euroopan komission jäseneksi kaudelle 12. heinäkuuta – 31. lokakuuta 2004.

Päätös tehtiin EU:n yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvostossa. Suomea neuvostossa edustivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ministeri Paula Lehtomäki.

EU:n ulkoministerien neuvoston pääaiheita oli Irakin tilanne 28. kesäkuuta tapahtuneen vallansiirron jälkeen. Kokoukseen osallistui myös Irakin ulkoministeri Hoshiyar Zebari. EU antaa täyden tukensa Irakin väliaikaiselle hallitukselle ja on valmis yhteistyöhön sen kanssa. Unioni kannattaa maan tulevaisuuden rakentamista kesäkuussa hyväksytyn YK:n päätöslauselman 1546 pohjalta.

EU pitää erityisen tärkeänä Irakin yhteiskuntaa laajasti edustavan kansalliskokouksen toteutumista heinäkuun aikana. Unionin tavoitteena on turvallinen, yhtenäinen, vauras ja demokraattinen Irak. EU haluaa tukea erityisesti Irakin poliittista prosessia sekä taloudellista ja sosiaalista jälleenrakentamista. Hyvinvointi ja Irakin koskemattomuuden suojaaminen ovat ratkaisevia tekijöitä koko alueen vakaudelle.

Suomi varautuu rahoittamaan Irakin jälleenrakennusta vuosina 2005 – 2006. Viime vuonna Suomi myönsi tätä tarkoitusta varten viisi miljoonaa euroa. Irakin turvallisuustilanteen paraneminen on keskeinen edellytys jälleenrakentamiselle.

Lisätietoja: osastopäällikkö Jan Store, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5044