Uutinen 30.8.2004

Latvialaiset EU-tietäjät palkintomatkalla

Club the House – Youth for United Europe-järjestön latvialaisille opiskelijoille tarkoitetun EU-tietokilpailun voittanut latvialainen lukiolaisryhmä vieraili ulkoasiainministeriössä.

Latvialainen lukiolaisryhmä kauniaislaisten isäntiensä kanssa Gymnasiet Grankulla Samskolanista vieraili keskiviikkona 25.8. ulkoministeriössä. Ryhmä oli palkintomatkalla, jonka he olivat voittaneet latvialaisesta opiskelijoille tarkoitetusta EU-tietokilpailusta, jonka Club the House – Youth for United Europe -järjestö järjesti. Ryhmä oli selvittänyt tiensä 160 joukkueen joukosta ensin välieriin ja sitten finaaliin, joka myös televisioitiin. Terävimpien EU-tietäjien joukkue sai palkinnokseen Suomen Riikan suurlähetystön kustantaman matkan Suomeen. Latvialaisten mukaan kilpailu oli hyvin suosittu Latviassa.

Yksikön päällikkö Pirkko Hämäläinen selvitti ryhmälle ensin Eurooppa-tiedotusyksikön toimintaa, esitteli hieman Eurooppa-tiedotuksen internetsivuja ja Eurooppa-tiedotuksen suosittua eurooppatietovisaa, joka on internetissä. Vieraiden mielestä tietovisa näytti helpolta, ainakin verrattuna siihen kilpailuun, joka heidät Suomeen toi.

Lauri Hirvonen tiedotusyksiköstä kertoi yleisesti Suomen UM:n toiminnasta ja rakenteesta. Ryhmälle ulkoministeriön nettisivut olivat hyvin tutut, oppilaat olivat käyttäneet niitä vastatessaan EU-tietokilpailun kysymyksiin. Suomalaiset kuuluisuudetkin olivat latvialaisille tuttuja, urheilurintamalta tunnettiin Paavo Nurmi ja Mika Häkkinen, ja presidentti Halonenkin oli tuttu nimi.

Ryhmä oli hyvin kiinnostunut ulkopolitiikasta, ja Hirvonen saikin selvittää heille Suomen ulkopolitiikan vaiheita. Keskustelua syntyi EU-jäsenyydestä ja sen hyödyistä ja haitoista sekä Suomessa että Latviassa. Nuoret tuntuivat olevan jokseenkin EU-myönteisiä, ja he odottivat EU-jäsenyyden tuovan elämäänsä lisää valinnanmahdollisuuksia. Latvialaiset olivat kiinnostuneita myös Suomen Nato-kannasta ja kansanäänestyksestä EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta. Oppilaat olivat hyvin aktiivisia ja kielitaitoisia ja halusivat tietää monista asioista. Ulkoministeriöstä ryhmä jatkoi vierailuja mm. eduskuntaan.

Suomen matka oli ryhmälle mieleen, osa jopa suunnitteli ensi kesälle peukalokyytireissua Suomen halki.

Latvialainen lukiolaisryhmä kaunialaisten isäntiensä kanssa vierailulla ulkoministeriössä