Uutinen 8.9.2004

Uudenmaan Eurooppa-tiedotuksen avajaispäivä oli yllättävä yleisömenestys

Tyhjentyneisiin hyllyihin kannettiin uutta tiedotusaineistoa perä perään, kun Eurooppa-tiedotuksen Uuttamaata palveleva toimipiste eilen avasi yleisölle jälleen ovensa.

Ajankohtaisista asioista EU:n uusi perustuslaillinen sopimus askarrutti monia. Marjo Blomberg esitteli päivän mittaan aineistoja kymmenille kiinnostuneille.

Tuhannes kävijä astui sisään eduskunnan uudessa lisärakennuksessa sijaitsevaan pisteeseen tasan viisi tuntia oven avaamisen jälkeen. Vaikka hulppealla ympäristöllä ja Eurooppa-tiedotuksen rinnalla toimivalla eduskunnan kansalaisinfopisteelläkin oli varmasti osansa yleisön kiinnostukseen, uudet toimitilat parantavat ulkoministeriön ja kansalaisten kohtaamismahdollisuuksia myös avajaisten jälkeen.

Heti aamusta hyllyjen välit ja yleisökoneet täyttyivät perheenäideistä, eläkeläisistä ja opiskelijoista. Iltapäivällä saapuivat koululaisryhmät, ja virastojen sulkemisen jälkeen odotettiin paikalle myös työstä palaajia.

– Paljon kyseltiin ihmisten omaan käytännön arkeen liittyvistä asioista: toisessa maassa asumisesta, työskentelystä ja opiskelusta, Uudenmaan aluetiedottaja Marjo Blomberg kertoi ensimmäisten asiakkaiden tiedontarpeista.

Asiakkaat kertoivat löytäneensä Eurooppa-tiedotuksen uudet tilat TV-uutisista saamansa tiedon perusteella. Moni paikalle rientänyt olikin jo nähnyt kuvasta, kuinka ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puhemies Paavo Lipponen istuivat edellisen päivän tiedotustilaisuudessa kansalaisinfon yleisökoneiden ääressä kädet näppäimistöllä.

Syksyn luentosarja käynnistyy huomenna

Uudet tilat tuovat UM:lle uudenlaisen mahdollisuuden tavoittaa kerralla suuri joukko pääkaupunkiseudun ihmisiä. Helsingin Eurooppa-tiedotuksen aiemmissa tiloissa Lasipalatsissa yleisötilaisuuksien järjestäminen oli mahdotonta.

– Usein oli niin päin, että me menimme esimerkiksi koululaisten luo kouluihin. Nyt meillä on loistava tilaisuus järjestää EU-aiheisia luentoja, ja ihmisten mahdollisuudet saada tietoa EU:sta paranevat ylipäätään uusien tilojen myötä, aluetiedottaja Marjo Blomberg iloitsi.

Syksyn luentosarja käynnistyy jo huomenna 9.9. klo 17 Eurooppa-tiedotuksen oman toiminnan esittelyllä. Sen jälkeen puhujina kuullaan eri alojen EU-asiantuntijoita maanantaisin klo 17-18. Luennot aloittaa 13.9. SITRAn tukija Peter Ekholm aiheella ”Euroopan unionin tavoitteet ja todellisuus”.

Tämän EU-tiedotuspisteen kautta ulkoministeriöllä on entistä suorempi kontakti kansalaisiin, ulkoministeri Tuomioja sanoi maanantain tiedotustilaisuudessa.

Voimavarat yhteen

Uusissa tiloissa ulkoministeriöläiset tekevät työtä rinnan eduskunnan tiedotuksen ja kirjaston kanssa. Kansalaisia palvelee päivystyksessä aina sekä Euroopan unioniin erikoistunut UM:n virkailija että eduskunnan tunteva eduskunnan työntekijä. Palvelutiskin, puhelin- ja sähköpostineuvonnan lisäksi jaossa on molempien organisaatioiden esitteitä, julkaisuja ja muuta tiedotusaineistoa.

Malli, jossa kaksi viranomaista yhdistävät voimansa tällä tavoin, on Suomessa tiettävästi uraa uurtava.

– Hienoa, että nyt voimme tarjota sekä ulkoministeriön että eduskunnan asiakkaille pääsyn moniin tiedonlähteisiin yhdestä paikasta, Eurooppa-tiedotuksen päällikkö Pirkko Hämäläinen kiteytti muuttourakan päätteeksi.

Myös eduskunnan tiedotuspäällikkö Marjo Timonen korosti kansalaisinfopisteen takana olevaa uudenlaista ajattelua.

– Vaikka joidenkin muiden maiden parlamenteissa on vastaavan tapaista toimintaa, ero Suomeen on, että me emme ole pelkkä tiedotuspiste. Me pyrimme vuorovaikutukseen kansalaisten kanssa. Kansalaisinfon tiloissa kansanedustajat ottavat vastaan vieraitaan, auditoriossa järjestetään luentoja, Café Pikku Parlamentissa voi seurata eduskunnan istuntoja isolta valkokankaalta. Esimerkki uudenlaisista toimintatavoista on myös ensi vuoden alusta käyttöön tuleva koululaisille tarkoitettu opettajan johdolla pelattava virtuaalinen tietokonepeli ”Lainsäätäjät”.

Eurooppa-tiedotuksen työntekijät Heidi Olkkonen, Kirsi Varsta ja Marjo Blomberg purkamassa yhtä päivän useasta varastolastista hyllyille.

Lisää tietoa

Uudenmaan Eurooppa-tiedotuksen uudet tilat sijaitsevat eduskunnan kansalaisinfossa osoitteessa Arkadiankatu 3. Kansalaisinfo on avoinna maanantaista torstaihin kello 10-18 ja perjantaisin klo 10-16.

Tiedotuksessa työskentelevät aluetiedottaja Marjo Blomberg sekä EU-neuvojat Heidi Olkkonen ja Kirsi Varsta. Uusien toimitilojen myötä Uudenmaan Eurooppa-tiedotuksen virkamiesten sähköpostiosoitteet muuttuivat. Uudet sähköpostiosoitteet ovat etunimi.sukunimi@formin.fi

Eurooppa-tiedotuksen verkkosivuilta href="HTTP://www.eurooppa-tiedotus.fi">www.eurooppa-tiedotus.fi löytyy lisää tietoa syksyn tapahtumista.