Uutinen 26.4.2005

Kansalaisten 15 yleisintä kysymystä EU:n perustuslaista

Eurooppa-tiedotuksen uusi esite pyrkii vastaamaan siihen,

mikä EU:ssa muuttuu perustuslaki-sopimuksen myötä.

SOPIMUS EUROOPAN PERUSTUSLAISTA – MIKÄ EU:SSA MUUTTUU?

Eurooppa-tiedotus on julkaissut esitteen, jossa vastataan 15:een kansalaisten useimmin esittämään EU:n uutta perustuslakisopimusta koskevaan kysymykseen. Kysymykset ovat nousseet esiin muun muassa parhaillaan meneillään olevissa perustuslakia esittelevissä tilaisuuksissa, joita Eurooppa-tiedotus järjestää kevään mittaan yhteensä 23 kaikissa maakunnissa.

Kansalaisia kiinnostaa, lisääntyykö unionin avoimuus, selkeytyykö päätöksenteko ja saako kansalainen lisää oikeuksia? Entä kumpi ratkaisee, unionin vai jäsenvaltion perustuslaki? Mitä tekee EU:n ”presidentti”? Ja katoavatko direktiivit?

Vastauksia kansalaiskysymyksiin ovat miettineet muun muassa ministeriöiden perustuslakiasiantuntijat kuten Sakari Vuorensola ulkoministeriöstä ja Joni Heliskoski oikeusministeriöstä sekä Petri Helander valtioneuvoston kansliasta ja Teija Tiilikainen Helsingin yliopistosta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vastaa haastattelussaan esimerkiksi siihen, mitä perustuslakisopimus muuttaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, kuka päättää kriisialueelle mahdollisesti lähetettävistä suomalaisista ja mitä uutta sopimus tuo EU-kansalaisille.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki ottaa kantaa peruspalveluista päättämiseen, europarlamentin vallan kasvuun ja EU:n kauppapolitiikan ja kehitysavun arveltuun ristiriitaan.

Sopimus Euroopan perustuslaista – Mikä EU:ssa muuttuu? -esite on ilmestynyt suomen- ja ruotsinkielisenä.

Perustuslakisopimus – Mikä muuttuu?

(Pdf-muodossa)