Uutinen 3.5.2005

Bulgaria ja Romania kohti EU-jäsenyyttä

Bulgarian ja Romanian liittymissopimukset allekirjoitettu ja maat saaneet tarkkailija-aseman unionin toimielimissä.

Bulgaria ja Romania jättivät jäsenyyshakemuksensa kesäkuussa 1995. Eurooppa-neuvosto päätti Helsingissä joulukuussa 1999 jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta molempien maiden kanssa.

Neuvottelut aloitettiin helmikuussa 2000 ja ne todettiin päättyneiksi Eurooppa-neuvostossa joulukuussa 2004. Euroopan parlamentti äänesti 13.4.2004 luvuin 522 – 70 Bulgarian ja Romanian EU-jäsenyyden puolesta. Liittymissopimukset maiden kanssa allekirjoitettiin 25.4.2005.

Liittymissopimuksen allekirjoituksen jälkeen Bulgaria ja Romania saavat tarkkailija-aseman unionin toimielimissä. Tämän myötä mailla on mahollisuus osallistua EU:ssa tehtävien päätösten ja toimenpiteiden valmisteluun sekä osallistua keskusteluun neuvostossa. Tarkkailijoilla ei ole äänioikeutta.

Bulgarian ja Romanian EU-jäsenyyden on määrä toteutua tammikuussa 2007. Jäsenmaat voivat lykätä molempien maiden jäsenyyttä vuodella – tammikuuhun 2008 – mikäli jäsenyysvelvoitteiden toimeenpanossa havaitaan vakavia puutteita. Jäsenmaat seuraavatkin Bulgarian ja Romanian EU-säännöstön hyväksymistä ja toimeenpanoa tehostetusti liittymiseen saakka.

Eurooppa-tiedotuksen uusituista Bulgariaa ja Romaniaa käsittelevistä tietosivuista löydät lisätietoja näistä maista.

Bulgaria etenee EU-jäseneksi, Tietosivu 2/2005

Romania etenee EU-jäseneksi, Tietosivu 3/2005