Uutinen 10.5.2005

Eurooppa-tiedotuksen asiakaspalvelupisteet osaksi Europe Direct -verkostoa

Eurooppa-tiedotuksen 20 asiakaspalvelupistettä ovat 1 toukokuuta 2005 liittyneet osaksi Europe Direct -tiedotusverkostoa.

Ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotuksen maakunnissa sijaitsevat 20 asiakaspalvelupistettä ovat 1 toukokuuta 2005 liittyneet osaksi EU-komission tukemaa Europe Direct -tiedotusverkostoa. Suomessa Europe Direct -tiedotusverkostoon kuuluu kaikkiaan 23 tiedotuspistettä. Ulkoasiainministeriö allekirjoitti komission kanssa nelivuotiset puitesopimukset tiedotuspisteiden ylläpitämisestä. Puitesopimukset ovat voimassa vuoteen 2008 saakka. Lisäksi vuosittain allekirjoitetaan komission kanssa toiminta-avustussopimukset, joiden perusteella määräytyy vuotuinen määräraha. Vuonna 2005 tämä määräraha on 15 000 euroa Eurooppa-tiedotuksen asiakaspalvelupistettä kohden, yhteensä 300 000 euroa.

Komissio on halunnut yhtenäistää aikaisemmin eri tunnuksin toimineet palvelupisteensä Europe Direct tunnuksen alla toimiviksi tiedotustoimipisteiksi, joista kansalaiset saavat tietoja unionista puhelimitse ja sähköpostitse kaikilla EU:n virallisilla kielillä. Verkoston käynnistyminen on kuusi kuukautta kestäneen prosessin huipentuma. Tänä aikana valittiin uudet tiedotustoimipisteet, joina toimivat joko julkiset tai yksityiset organisaatiot. Komissio myöntää toimintaan yhteisrahoitusta, joka on enintään 24 000 euroa toimipistettä kohden, sekä erilaisia palveluja, kuten julkaisuja ja koulutusta. Valinta perustui avoimiin ehdotuspyyntöihin.

Europe Direct -verkoston jäsenyyden myötä Eurooppa-tiedotus jatkaa tiedotustoimintaansa kuten tähänkin asti, jakamalla sekä omaa että komission tuottamaa julkaisumateriaalia, tarjoamalla tietopalveluja sekä järjestämällä tilaisuuksia, näyttelyjä ja tapahtumia ajankohtaisista EU-kysymyksistä. Tiedotuspisteet sijaitsevat yleensä maakuntakirjastojen yhteydessä Helsinkiä, Maarianhaminaa ja Seinäjokea lukuunottamatta.

Europe Diret -verkostoon kuuluvia tiedotuskeskuksia on yhteensä noin 400 koko unionin alueella, uudet jäsenvaltiot mukaan luettuna.

Ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotuksen asiakaspalvelupisteet: 

Uudenmaan Eurooppa-tiedotus, Helsinki />
Kanta-Hämeen Eurooppa-tiedotus, Hämeenlinna

Pohjois-Karjalan Eurooppa-tiedotus, Joensuu

Keski-Suomen Eurooppa-tiedotus, Jyväskylä

Kainuun Eurooppa-tiedotus, Kajaani

Keski-Pohjanmaan Eurooppa-tiedotus, Kokkola

Kymenlaakson Eurooppa-tiedotus, Kouvola

Pohjois-Savon Eurooppa-tiedotus, Kuopio

Päijät-Hämeen Eurooppa-tiedotus, Lahti

Etelä-Karjalan Eurooppa-tiedotus, Lappeenranta

Ahvenanmaan Eurooppa-tiedotus, Maarianhamina

Etelä-Savon Eurooppa-tiedotus, Mikkeli

Pohjois-Pohjanmaan Eurooppa-tiedotus, Oulu

Satakunnan Eurooppa-tiedotus, Pori

Itä-Uudenmaan Eurooppa-tiedotus, Porvoo

Lapin Eurooppa-tiedotus, Rovaniemi

Etelä-Pohjanmaan Eurooppa-tiedotus, Seinäjoki

Pirkanmaan Eurooppa-tiedotus, Tampere

Varsinais-Suomen Eurooppa-tiedotus, Turku

Pohjanmaan Eurooppa-tiedotus, Vaasa

Lisätietoja:
/> Eurooppa-tiedotuksen päällikkö Pirkko Hämäläinen, puh. (09) 1605 5813, gsm 040 551 5787 tai pirkko.hamalainen@formin.fi