Uutinen 16.6.2005

Eurooppa-neuvostossa esillä kaksi isoa kysymystä

Brysselissä 16. ja 17. kesäkuuta kokoontuva Eurooppa-neuvosto keskittyy perustuslakisopimukseen ja rahoituskehyksiin.

Eurooppa-neuvosto tulee keskittymään kahteen isoon pääteemaan, EU:n perustuslaillisen sopimuksen tilanteeseen ja sen arviointiin sekä rahoituskehyksiin vuosille 2007-2013. Asialistalle ei ole haluttu nostaa laajentumista, joten Turkkia ja Kosovoa ei kokouksessa tulla käsittelemään.

Ministeri Tuomioja korosti keskiviikon tiedotustilaisuudessaan, että Suomen hallitus jatkaa toistaiseksi perustuslakisopimuksen hallituksen esityksen valmistelua siten, että esitys on annettavissa eduskunnalle elokuussa. Hän totesi myös, että Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen tilannetta arvioidaan jälleen.

Joka tapauksessa tehdä arvio perustuslakisopimuksen sisällöstä sekä eroista nykyisiin sopimuksiin nähden. Tämän on tärkeää kansalaiskeskustelunkin kannalta, totesi ministeri Tuomioja.

Eurooppa-neuvoston tulisi päättää päivämäärä, milloin perustuslakisopimukseen seuraavan kerran palataan. Tämä voisi olla joko syksyllä tai vuoden 2006 puolella. Jos kysymys siirtyy Suomen puheenjohtajuuskaudelle, niin Suomi on siihen valmis.

Nykyinen puheenjohtajamaa Luxembourg on ilmoittanut, että se pitää kansanäänestyksen perustuslakisopimuksesta suunnitelmien mukaan 10.7.

Rahoituskehysten osalta edessä on myös vaikea kokous ja yleisarviota ratkaisuun pääsystä ovat synkät. Suomelle kelpaa ehdotettu 1,06 prosentin maksuosuus, jos maatalouden tai Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämiseen myönnetyt EU-tuet eivä alene liikaa.

Lisätietoja:

Eurooppa-neuvosto Brysselissä 16. ja 17. kesäkuuta (VN:n tiedote 179/2005)
Eurooppa-neuvosto alkaa torstaina ratkoa perustuslaki ja rahoituskiistaa