Uutinen 16.6.2005

Ranskalaiset ja hollantilaiset sanoivat ei EU:n perustuslakisopimukselle

Ranskan kansanäänestyksessä 54,9 % äänesti EU:n perustuslakisopimusta vastaan ja Hollannissa 61,6 %.

Ranskassa järjestettiin 29.5. kansanäänestys EU:n perustuslakisopimuksesta. Äänestysprosentti oli lähes 70. 54,9 % äänesti sopimusta vastaan, 45,1 % äänesti sopimuksen puolesta.

Hollannin kansanäänestys järjestettiin 1.6. Hollannissa 61,6 % äänesti sopimusta vastaan ja 38,4 % sopimuksen puolesta. Äänestysprosentti oli 62,8. Hollannin äänestys ei ole sitova, mutta hallituspuolueet ovat luvanneet noudattaa tulosta.

EU:n puheenjohtajamaa Luxemburgin pääministeri Juncker on todennut, että muiden jäsenvaltioiden on syytä jatkaa omia ratifiointimenettelyjään. Ratifiointiprosessin jatkaminen vastaa myös HVK:n päätösasiakirjaan liitettyä julistusta tällaisten tapausten varalta.

HVK:n päätösasiakirjan julistus (nro 30) kuuluun näin:

”Konferenssi toteaa, että jos neljä viidesosaa jäsenvaltioista on ratifioinut Euroopan perustuslaista tehdyn sopimuksen kahden vuoden kuluttua sen allekirjoittamisesta, mutta ratifiointi tuottaa yhdelle tai useammalle jäsenvaltiolle vaikeuksia, Eurooppa-neuvosto ottaa asian käsiteltäväkseen.”

Tämä uusi tilanne tulee olemaan tarkan harkinnan kohteena seuraavassa huippukokouksessa eli Eurooppa-neuvoston kokouksessa kesäkuussa.

Eurooppa-tiedotus tulee jatkamaan tiedottamista EU:n perustuslakisopimuksesta toimintasuunnitelmansa mukaisesti, sillä hallitus antaa esityksensä EU:n perustuslakisopimuksen hyväksymisestä eduskunnalle syksyllä.

EU:n perustuslakisopimus on aiemmin hyväksytty kansanäänestyksessä Espanjassa 20.2.05, jossa 77 % äänesti sopmuksen puolesta.

Kansanäänestys tullaan järjestämään vielä Irlannissa, Isossa-Britanniassa, Luxemburgissa, Portugalissa, Puolassa, Tanskassa ja Tšekeissä.

Parlamentti on ratifioinut EU:n perustuslakisopimuksen Liettuassa (11.11.04), Unkarissa (20.12.04), Sloveniassa (1.2.05), Italiassa (6.4.05), Kreikassa (19.4.05), Slovakiassa (11.5.05), Itävallassa (25.5.05) ja Saksassa (27.5.05).

Lisätietoa:
/>Pääministerin ilmoitus pohjoisesta ulottuvuudesta sekä ajankohtaisista EU-asioista
Ulkoministeri Tuomiojan lausunto Ranskan kansanäänestyksestä (UM:n tiedote 181/2005)
Eurooppa-tiedotuksen tietopaketti EU:n perustuslakisopimuksesta