Uutinen 16.12.2005

Aluetunnus .eu haettavissa

Uusi aluetunnus .eu tuli vuosien valmistelun jälkeen jakoon 7.12.2005 alkaen.

Tunnusta voidaan käyttää sekä verkkosivujen osoitteissa että sähköpostiosoitteissa. Ensimmäisenä pääsevät rekisteröitymään eurooppalaiset julkiset tahot ja tavaramerkin omistavat yritykset. Neljän kuukauden rajatumman rekisteröinnin jälkeen .eu-tunnukseen päättyvän osoitteen voi varata kuka tahansa EU-maassa asuva henkilö tai EU:ssa sijaitseva yritys nopeusjärjestyksessä. Myös unionin hakijamaissa toimivat yritykset ovat osoitekelpoisia.

Valitsemalla tunnuksen .eu yritys tai organisaatio voi viestiä eurooppalaisuudestaan tai toimintansa ulottumisesta eri puolille Eurooppaa. Yrityksille on .eu-tunnuksesta hyötyä markkinoinnissa. Ne voivat käyttää samaa verkko-osoitetta erimaalaisten asiakkaidensa palvelemiseen. Useissa maissa toimivien yritysten ei enää tarvitse hakea lupaa eri maiden verkkoviranomaisilta paikallisella aluetunnuksella toimivien verkko-osoitteiden luomiseen. Samalla sekä yritykset että yksityiset saavat EU:n lainsäädännön suojan nimien kaappauksia vastaan. Yksi uuden aluetunnuksen tarkoituksista onkin suojata Internetin käyttäjiä.

Vakiintuneiden nimien haltijoilla, kuten yrityksillä ja järjestöillä, on nyt neljä kuukautta aikaa rekisteröidä nimensä .eu -tunnuksen alaisuuteen. Yritykset, jotka ovat käyttäneet tiettyä nimeä rekisteröimättä sitä esim. patentti- ja rekisterihallitukseen, sekä suvut, joiden nimi on suojattu kotimaassa, voivat hakea .eu-päätteistä osoitetta 7. helmikuuta 2006 alkaen, ja rekisteröintioikeus tulee kaikille 7. huhtikuuta 2006.

Uutta aluetunnusta hallinnoi EURid-rekisteri. EURid rekisteröi osoitepyynnöt laajan hyväksyttyjen rekisterinpitäjien verkoston avulla. Rekisteröintihakemuksen voi esittää osoitteessa www.eurid.eu/en/registrant/ .

Tarkempia tietoja oikeudesta .eu-tunnukseen ja sen hakemisesta: MEMO/05/457 (englanniksi)

Komission tiedote IP/05/1510