Uutinen 3.2.2006

Salzburgissa pohdittiin unionin tulevaisuutta

Salzburgissa viritettiin viikonloppuna keskustelua siitä, miten ihmisten luottamusta unioniin voitaisiin parantaa.

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel avasi Sound of Europe konferenssin.
Kuva: Itävallan puheenjohtajuus/Hopi-Media/Georges Schneider.

EU:n puheenjohtajamaa Itävalta järjesti 27.-28. tammikuuta yhdessä komission kanssa Itävallan Salzburgissa Sound of Europe -konferenssin. Tapahtumalla juhlistettiin myös Wolfgang Amadeus Mozartin syntymän 250-vuotisjuhlaa.

Konferenssissa viritettiin keskustelua Euroopan tulevaisuudesta ja perustuslaillisesta sopimuksesta. Osallistujat, joita oli yli 300 politiikan, tieteen ja taiteen alalta pohtivat myös sitä, miten ihmisten luottamusta unioniin voidaan parantaa. Konferenssi totesi, että sosiaalinen ulottuvuus tulee nostaa keskustelussa taloudellisten tekijöiden rinnalle. Lisäksi Euroopan kulttuurillisia eroja tulee kunnoittaa.

Suomesta tilaisuuteen osallistuivat pääministeri Matti Vanhanen ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Molemmat osallistuivat konferenssin paneeleihin.

Lauantain päätöspaneeliin osallistui muun muassa pääministeri Matti Vanhanen Kuva: Itävallan puheenjohtajuus/Hopi-Media/Bernhard J. Holzner.

Pääministeri Vanhanen toivoi, että perustuslaillisen sopimuksen sisältoä ei muutettaisi. Hän totesi myös, että Suomen puheenjohtajakaudella pääkeskustelu sopimuksesta käydään lokakuun Eurooppa-neuvostossa. Suomen tavoitteena on saada eduskunnan poliittinen hyväksyntä sopimukselle ennen kesäkuun Eurooppa-neuvostoa. Lopullinen vahvistus tehdään kuitenkin vasta sitten, kun tiedetään miten perustuslakisopimuksen kanssa edetään unionin tasolla.

Sound of Europe (Itävallan puheenjohtajuussivut, englanniksi)