Uutinen 14.2.2006

EU:n ulkoministerit linjasivat Lähi-idän suhteita

Maanantaisen ministeritapaamisen asialistalla Länsi-Balkanin ja Lähi-idän tilanne.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja keskusteli itävaltalaisen kollegansa Ursula Plassnikin kanssa. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

EU:n yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontui maanantaina pohtimaan muun muassa Länsi-Balkanin tilannetta sekä Palestiinan taloudellisen tuen jatkamista. Komissaari Olli Rehn esitteli neuvostolle tiedonannon, jossa tarkastellaan Länsi-Balkanin kehitystä ja käytännön toimia alueen lähentämiseksi Eurooppaan. Korkea edustaja Javier Solana esitteli Kosovon tilannekatsauksen. Ministerit totesivat että, alueen yhtenäisyydessä ja statusprosessissa on edettävä.

Ulkoministerit päättivät myös toistaiseksi jatkaa palestiinalaisalueiden taloudellista tukemista. Avun ehdoiksi kuitenkin asetettiin, että vaalit voittanut äärijärjestö Hamas luopuu väkivallasta ja kunnioittaa tehtyjä sopimuksia. Lopullisesti avun jatkamisesta päätetään, kun Palestiinaan on muodostettu uusi hallitus.

Ruotsin ja Tanskan toivomuksesta ulkoministerit keskustelivat sarjakuvariidan aiheuttamasta uhkasta. Ulkoministerit tuomitsivat kaikki kansalaisiinsa kohdistuneet uhkaukset, joita muslimiryhmittymät ovat esittäneet etenkin Gazan alueella olevia pohjoismaalaisia kohtaan. Puheenjohtajamaan ulkoministeri Ursula Plassnik toivoo kiistaan rauhanomaista ratkaisua.

Lisäksi tämän vuoden puheenjohtajamaat Itävalta ja Suomi esittelivät neuvoston vuosiohjelman. Keskeisiä kysymyksiä Itävallan puheenjohtajakaudella tulevat olemaan muun muassa rahoituskehykset, kasvu ja työllisyys sekä ihmisoikeudet. Loppuvuoden asialistalle Suomi aikoo nostaa muun muassa ilmastomuutoksen ja EU-Venäjä -suhteet.

EU:n ulkoministerit käsittelevät Lähi-idän ja Länsi-Balkanin tilannetta. (VNK:n tiedote 22/2006)

Yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvoston verkkosivut